Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Fyra anledningar till att värde är på väg tillbaka

Det är inte första gången vi i SKAGEN säger att värdeaktier kommer att få ett lyft. Det senaste decenniet har tillväxtaktier generellt gått starkt, medan värdeaktier har gått sämre. Under 2000-talet var det tvärtom.

- Det är alltid svårt att förutspå framtiden, men jag är övertygad om att vi står inför en längre period då värdeaktier kommer att prestera bra, säger investeringsdirektör Alexandra Morris.

SKAGEN är en aktiv värdeförvaltare, och vi hoppas förstås att det kommande decenniet ska gynna värdeaktier.

Se också: Alexandra Morris diskuterar värdeaktier i Di tv

Fyra anledningar till att värdeaktier kommer att gå bra

  1. Vi börjar se slutet på pandemin. Med flera goda nyheter från vaccintillverkarna är stämningen mer positiv och investerare kan börja blicka framåt. Vi tror att det kommer bli ekonomisk tillväxt efter Covid-19. Historiskt har värdeaktier alltid slagit tillväxt när den ekonomiska tillväxten ökar.
  2. Värdeaktier är billiga nu. De har släpat efter och är mycket lägre prissatta än tillväxtaktier. Om ett värdebolag tjänar en krona, är den 70 procent mindre värd än en intjänad krona i ett tillväxtbolag. Denna skillnad kommer att bli mycket mindre – om intjäningen i värdebolag håller i sig. Och det är det mycket som tyder på:
  3. Intjäningen i värdebolag kommer troligen att bli bättre just därför att det kommer ett vaccin inom kort. Om de flesta vaccineras kan vi alla återvända till en mer normal tillvaro. Dessutom har vi lärt oss mycket om hur vi kan hålla hjulen igång.
  4. De stora stimulansåtgärderna fortsätter ett tag till. Myndigheter på båda sidor av Atlanten förbereder fler paket för att stimulera ekonomin under 2021. Dessa investeringar kommer att ge upphov till aktivitet inom bygg och projektering, förnyelsebar energi och andra initiativ. Även om många har upplevt permitteringar eller förlorat jobbet, har de allra flesta fortsatt arbete och inkomst. Vi har sparat stora belopp som ska injiceras i ekonomin under de kommande två åren och skapa aktivitet.

Lovande för SKAGENs kunder

För SKAGENs kunder kan därmed 2021 bli ett riktigt gott år, om antagandet att värde vänder tillbaka blir verklighet.

Sedan marknaden nådde botten i mars i år har vi redan börjat se tecken på att det är andra bolag som går bra. Den koncentrerade globalfonden SKAGEN Focus har en stor andel små- och medelstora värdebolag i sin portfölj. Sedan lågpunkten i mars har fonden stigit med 55 procent, över 20 procentenheter mer än jämförelseindex. Vi har sett samma trend för flera av fonderna. SKAGEN Kon-Tiki har dessutom gynnats av bättre tider i tillväxtmarknaderna och tillsammans med SKAGEN Focus nådde fonderna sin högsta kurs någonsin den 18 november.

Varför blev det tillväxtaktiernas decennium?

De senaste tio åren har räntorna fallit, vilket har lett till att nuvärdet på bolagens framtida intjäning blir mer värt än om räntenivån varit högre. Denna mekanism gör att bolag som förväntas öka sin intjäning framöver (dvs. växa), blir mycket intressanta för investerare.

Grunden till de låga räntorna har bland annat varit att den ekonomiska tillväxten varit blygsam. Det har också varit gynnsamt för bolag som växer eftersom många andra företag inte har kunnat visa samma utveckling. Enskilda stora techbolag har bevisat denna teori närmast absurt. Några av dem har tjänat extremt mycket pengar, och under pandemin har detta ökat än mer. Aldrig förr har vi sett en så stor skillnad mellan tillväxt och värde som i år, med hela 30 procents skillnad i avkastning.

Investerare har naturligt nog velat gå in i de få bolag och sektorer som inte drabbats av Covid-19. Därmed har techgiganterna drivits upp till rekordnivåer. De fem största bolagen i S&P 500-indexet utgör nästan 25 procent av index-marknadsvärde. De 495 andra bolagen utgör de resterande 75 procenten.

Fortsatt påverkar pandemin i allra högsta grad marknaderna och realekonomin. Men marknaderna ligger alltid före resten av samhället, och därför håller vi tummarna för att investerare söker sig till företag med substans och värde under nästa år. Det är mycket som tyder på det.

Läs också: Värdeinvesteringar - en unik möjlighet?
 

Investeringsfilosofi

Alexandra Morris: De som är bäst på att anpassa sig vinner

Början av året är tiden för att bli aktiv både fysiskt och ekonomiskt. Bra aktieurval säkerställer ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Investeringsfilosofi

Att hitta värde i tider av osäkerhet

Vi tittar närmare på fördelarna med en aktiv, prisdriven, konträr och långsiktig investeringsstrateg ...

Konsten att se ljuset i mörkret

Det är dystra tider på börserna, men ser man långsiktigt så ser möjligheterna helt annorlunda ut.

Vad bör du tänka på i tider med inflation och oro?

Efter ett oroligt första halvår 2022 tittar vi närmare på vad en kris består av, men inte minst de ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up