Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Bild på Aswath Damodaran
Professor Aswath Damodaran har skrivit inte mindre än elva böcker om värdering, och anses vara en av världens ledande experter på området. Han är en av talarna på Nyårskonferensen 2023.

Aswath Damodaran har över 35 års erfarenhet som universitetsprofessor vid NYU:s Stern School of Business och 28 år som författare av läroböcker och facklitteratur in om finans. Han har skrivit elva böcker om värdering, corporate finance och portföljsammansättning. I böckerna gör han en djupdykning i olika värderingsmetoder och förklarar inom vilka branscher och sektorer dessa ska appliceras inom. Som en konsekvens av hans stora intresse för ämnet och undervisningsförmåga är han idag mer känd som the "Dean of Valuation".

Kombinationen av universitetsprofessor och författare har lett till att flera av hans böcker används på prestigefyllda universitet. Damodarans undervisningserfarenhet och hur han använder verkliga och aktuella exempel gör att hans böcker är lätta att applicera och kan användas som en mall för bolagsvärdering. Damodarans förmåga att anpassa sig till marknadsförhållanden och nya insikter lyser igenom både i böckerna och i hans föreläsningar.

Trogen följarskara

Med sitt stora intresse för värdering, corporate finance och läraryrket är han en ivrig utgivare på YouTube. Här publicerar han bland annat föreläsningar han håller på Stern University gratis, marknadsuppdateringar och praktiska filmer. Blandningen av teoretiska filmer och marknadsaktuellt material gör honom värd att följa på plattformen om du är intresserad av ämnet. Videorna är enkla men insiktsfulla och är designade för att nå ett brett spektrum av följare.

2015 samarbetade han med Google Talks på en introduktionskurs i värdering. Programmet var allmänt erkänt av både akademiker och studenter. Här pratar Damodaran löst och fritt om själva ämnet, men också vilka fallgropar typiska investerare hamnar i början. Programmet ger en god indikation på vad som förväntas för ansträngning och energi vid värdering av enskilda aktier på ett mycket lärorikt sätt.

Viktig global finansröst

En gemensam nämnare för Damodarans arbete är att han vill göra sin kunskap tillgänglig för allmänheten. Exempel på detta är både Youtube-kanalen och samarbetet med Google Talks, men också genom hans populära blogg Musings on Markets. Här täcker Damodaran en rad olika ämnen; vare sig det är inflationens inverkan på värderingar, specifika investeringscase och centralbankernas politik runt om i världen. The Times utnämnde just den här bloggen till en av de viktigaste bloggarna för dagens aktiva investerare.

Det är tydligt att han vill göra sina bidrag så tillgängliga som möjligt. I en tweet från tidigare i år förklarar han att man får tillgång till samma undervisning som en student vid Stern University genom att följa hans Youtube-filmer. Den stora skillnaden är förstås att man inte inte får något diplom eller examen vid slutet av kursen.

Varnade tidigt för inflation

Dagens marknad påverkas till stor del av underliggande makrotrender, där den potentiellt största påverkan är inflationen i västvärlden. Damodaran var tidigt ute och varnade FED i USA för att inte ta för lätt på inflationstrenden förra året, och nu i efterhand visade sig analysen vara helt korrekt. I år har han varit en flitig deltagare på nyhetskanalerna i USA för att prata om vikten av förväntad inflation och vilka strängar FED har att spela på.

Du kan höra Aswath Damodaran tala på vår Nyhetskonferens den 11 januari 2023 under rubriken: Dealing with Uncertainty in Valuation.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up