Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Eileen Burbidge – riskkapitalist av en slump

När fintech-entreprenören Eileen Burbidge gästar SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2017 är det för att dela erfarenheter från en otraditionell karriär och annorlunda förhållningssätt till investeringar, och för att ge oss en värdefull inblick i finansbranschens teknologiska utveckling.

Engagerad

Eileen Burbidge är redan en stjärna i London. Efter att startup-fonden Passion Capital grundades 2011 har hon och hennes partners varit finansiella barnmorskor åt 60 teknikbolag och över 100 företagare. För sina insatser för brittiskt näringsliv har amerikansk-födda Burbidge fått en MBE av den engelska drottningen (Most Excellent Order of the British Empire), utöver en rad officiella uppdrag.

– Vi har alla ingredienser för att lyckas här i Storbritannien, och nu är också en kulturförändring på gång med ökad respekt och stöd för entreprenörer i samhället, säger Eileen Burbidge till tidningen The Guardian.

Hon har rotat sig i London och fått brittiskt medborgarskap.

Eileen Burbidge tillämpar en öppen dörr-policy, har du en god idé eller en färdig affärsplan kan du få ett möte. Men ett krav ställer hon: knacka inte på om du är en «jerk», alltså en oartig och burdus person.

– Livet är för kort för att jobba med människor du inte tycker om, folk som uppför sig illa eller oartigt. Vi vill arbeta med människor vi tycker om att tillbringa tid tillsammans med, säger hon i en intervju med affärstidskriften Fortune.

Motiverad

Passion Capital har bland annat investerat i den kontroversiella appen Lulu. Den ursprungliga idén bakom programmet var att skapa ett forum för kvinnor där de kunde diskutera och dela erfarenheter inom en rad områden. Efter den det första användartestet fanns dock ett tema som återkom: dating och män. Därför vidareutvecklade grundaren Alexandra Chong appen till en dating-app för kvinnor som som nu används av 25 procent av alla kvinnliga college-studenter i USA.

– Vi på Passion Capital vill gärna tro att vår bakgrund gör oss bättre lämpade att uppskatta och relatera till entreprenörer, och att vi kan tillföra både operationellt och strategiskt värde till projekten, säger Eileen Burbidge till Fortune.

Passion Capital letar efter den känslomässiga koppling som grundaren har till sitt projekt. Motivation och drivkraft är avgörande för att lyckas.

– Det kommer att bli oerhört svårt, så det är viktigt att entreprenören har en djup känslomässig koppling till sina projekt som får dem att klara sig igenom de tuffa tiderna, säger hon.

Hårt arbete

Som barn till kinesiska immigranter fick Burbidge tidigt höra att om hon ville uppnå något i livet måste hon jobba hårt. Hon studerade datavetenskap vid universitetet i Illinois – ett studieval hon tillskriver sina föräldrar.

– Mina föräldrar menade att de behövde arbeta mycket hårdare än infödda amerikaner för att lyckas. Detsamma fick vi barn höra. "Du kommer inte att få samma chanser, så du måste bevisa att du hör hemma här", brukade de säga.

Även om hennes examensresultat inte var imponerande, fick hon efter kort tid jobb i Silicon Valley, i bolag som Apple och Sun.

Vill du höra Eileen Burbidge på SKAGENs Nyårskonferens? Anmäl dig och se alla talare och programmet här.

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up