Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Catherine L. Mann till Nyårskonferensen

Catherine L. Manns akademiska och professionella meritlista är längre än de flestas självbild mår bra av att se. Harvard, MIT, rådgivare till Bush-administrationen och Fed, chefekonom för OECD och nu global chefekonom i Citi. Och det är bara kortversionen.

It och balans

Särskilt två områden har präglat Manns verksamhet: Den amerikanska handelsbalansen och IT i globala marknader. Hennes forskning har kretsat kring detta, men hon har också varit en tydlig röst för globalisering och ökad internationell handel.

Som den andra kvinnan i historien blev hon utnämnd till chefekonom för OECD  (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) 2014. Då hon tog över var världsekonomin fortsatt påverkad av finanskrisens efterverkningar. Hon förespråkade en starkare och mer socialt rättvis tillväxt.

Se också: Hör "The Big Short"-författaren Michael Lewis på Nyårskonferensen i januari 2021

Chefekonom på Citi

Etter en imponerenda karriär karriere blev Mann headhuntad som global chefekonom av Citi – en av världens största banker.

- God ekonomisk forskning som kommuniceras effektivt ger bättre politiska beslut och ekonomiska resultat. Det är min programförklaring, sa hon när hon tillträdde 2017.

I år är det naturligt nog de ekonomiska konsekvenserna av pandemin som har varit hennes och Citis fokus. Hon är kritisk till det uppenbara gapet mellan utvecklingen på världens börser och läget i världsekonomin.

- Världens börser har ännu inte velat ta in effekterna av coronavirus-utbrottet, sa Catherine Mann till Dagens Industri i början av pandemin.

Hon pekar på det uppenbara missförhållandet mellan den kritiska situationen i många länders realekonomi och den kraftiga uppgången på många av världens börser sedan försommaren 2020.

Se också: "Svarta svanens" fader Nicholas Nassim Taleb till SKAGENs Nyårskonferens 

- Om något, tvingar pandemin oss att fokusera än mer på ekonomisk tillväxt som ett verktyg för att förbättra livskvalitén i hela samhället. Pandemin har redan lett till en kollaps för investeringar, skadat arbetsmarknaden,  globaliseringen och produktiviteten. Det är avgörande att vända dessa krafter för att stötta den långsiktiga tillväxtne som i sig ökar levnadsstandarden, stödjer en effektiv respons på klimatutmaningarna och som är mer hållbar för statskulden, säger Mann till Bloomberg.

Mer globalisering är att föredra

Hon varnar för att ökad protektionism och nationalisering kan bromsa återhämtningen efter pandemin. Särskilt i USA har globalisering hamnat i ett sämre ljus de senaste åren, och fått skulden för sämre ekonomisk utveckling ilandet. I en rapport från 2019 argumenterar Catherine Mann mot kritiken och hävdar att problemet inte är för mycket globalisering, utan att det faktisk har varit för lite. Färre industriarbetstillfällen, ökande ojämlikhet och sjunkande produktivitet är ett resultat av inrikespolitiska val, inte ett resultat av globaliseringen, skriver Mann i rapporten.

Dr. Catherine Mann är en av föredragshållarna på Nyårskonferensen 2021. Temat för hennes presentation är "The future of globalisation".

Nyårskonferensen är en ledande finansiell konferens som äger rum digitalt den 12 januari 2021. Det är kostnadsfritt att delta.

 

 

SKAGENs Nyårskonferens

Förutom Michael Lewis kan du också höra ”Den svarta svanens” fader Nassim Taleb, Citis globala chefekonom Dr Catherine L Mann och andra världsstjärnor inom ekonomi, globalisering, investeringar, riskanalys och hållbarhet på Nyårskonferensen 12 januari 2021.

Läs mer arrow_right_alt
Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up