Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Fiona Hill: Vid den politiska frontlinjen

den 28 december 2022

Man måste hålla tungan rätt i mun när man läser om Fiona Hills uppväxt, utbildning och karriär. Hennes liv har varit en av de resor som man inte hör talas om så ofta. En resa präglad av en enorm viljestyrka och en stark känsla för rättvisa.

Allt började i Bishop Auckland – en av de många engelska städer som växte fram under industrialiseringen, men som senare tappade fotfästet. Fiona Hills pappa var gruvarbetare, och hon beskriver hur familjen kämpade ekonomiskt. För att få ekonomin att gå runt i familjen bidrog hon genom en rad olik asmåjobb under hela sin uppväxt.

Fionas flitighet i skolan gav resultat. Hon lyckades bli antagen på prestigefyllda St. Andrews University i Skottland, som grundades 1413 och beskrivs som ett av "The Ancient Four". Här studerade hon historia och ryska, vilket först ledde till en magisterexamen och därefter en doktorsexamen vid Harvard University, som förutom Hill även producerat amerikanska presidenter och nobelpristagare.

Det råder alltså ingen tvekan om att Fiona Hill aldrig varit rädd för att kavla upp ärmarna. Viljan förde henne till jobb som underrättelseanalytiker under presidenterna George W Bush och Barack Obama, innan hon blev Senior Fellow vid tankesmedjan Brookings Institution som ligger på Massachusetts Avenue i Washington – även känd som Think Tank Row. Därefter anställdes hon av Donald Trump som Senior Director for European and Russian Affairs, och blev därmed en del av Trumps nationella säkerhetsråd – ett råd bestående av Vita husets tyngsta profiler, som samlas i det berömda situationsrummet, när olika kriser hotar USA.

Genom detta arbete har hon bland annat stått öga mot öga med Rysslands president Vladimir Putin. Hon har faktiskt varit närmare honom än vad vi andra förmodligen skulle vilja: "Jag lade märke till kostymen, en av de där fina och skräddarsydda, och hur hans små ådror bultade på vänster sida av hans ansikte."[1]

Och kanske har den oönskade intimiteten gjort det möjligt för Fiona Hill att komma under huden på Putin och läsa av hans kalla, cyniska maktspel, där till och med Twitter- och Teslaägaren Elon Musk decimeras till en bonde i ett schackparti: "Elon Musk har ett enormt inflytande och stor betydelse för samhället. Putin spelar på stora mäns egon, får dem att känna att de har en roll att spela. Men i verkligheten är de bara budbärare för Putin."[2]

I kraft av sin position som rådgivare till Donald Trump hamnade Fiona Hill i vittnesbåset i den första riksrättsförhandlingen mot presidenten. Rättegången om riksrätt baserades bland annat på en anklagelse om att Trump hade bett Ukraina att hitta skadlig information om sina motståndare i det amerikanska valet. Fionas dom över Trump och hans politiska arbete var tydlig: "Trump utgjorde en massiv risk för kontraspionage på grund av hans svagheter och bräckliga ego."[3]

Men vad är nästa steg på resan för Fiona Hill? Som nytillträdd Chancellor vid Durham University kan man omöjligt föreställa sig att hon slutar här. Hon har redan trotsat sin fattiga uppväxt i den engelska arbetarklassen och gjort upp med presidenterna i både USA och Ryssland. På SKAGEN Fonders Nyårskonferens den 11 januari kan du få reda på vad Hills nästa kamp kommer att vara. Hennes anförande kommer ges under titeln: Balancing Act: Russia, U.S. and the World.

 

Källor:

[1] Putin Smelled Odd and Didn't Eat or Drink at Dinner, Fiona Hill Says (businessinsider.com) 

[2] Fiona Hill says Musk is 'transmitting a message for Putin' with peace proposal | Washington Examiner 

[3] Former White House Russia expert Fiona Hill on 'There Is Nothing for You Here' (NPR) 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up