Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Joseph Stiglitz - beslutsfattarnas favoritekonom

2001 tilldelades Joseph Stiglitz Nobelpriset i ekonomi. Han fick den för sitt mångåriga arbete med att undersöka marknader med asymmetrisk information. Stiglitz forskning visar att asymmetrisk information kan bidra till mycket viktiga insikter om fenomen som arbetslöshet och kreditåtstramning. Idag utgör hans forskning standardverktyg på universitet världen över, och inom politisk analys. Joseph Stiglitz är även en av få pristagare som mottagit två Nobelpriser. Det andra priset delade han 2007 tillsammans med de andra forskarna bakom IPCC, och den rapport från 1995 som till stor del låg till grund för tilldelningen.

– Låt inte en kris gå till spillo

Pandemin visar att det ekonomiska systemet inte fungerar och nu finns det ett gyllene tillfälle att förändra det, hävdar Stiglitz i en intervju med CNBC i september 2021.

– Låt inte en kris gå till spillo, säger han i intervjun och pekar på de ekonomiska skillnaderna, klimatkrisen och okänsliga marknader.

Detta ligger i linje med vad Stiglitz kallar progressiv kapitalism, som en väg ut ur de stora ekonomiska skillnaderna i världen, och inte minst för att hantera klimatutmaningarna.

– Kärnan i detta är ett nytt samhällskontrakt, en balans mellan marknaden, staten och civilsamhället, baserat på vad jag kallar progressiv kapitalism. Det styr marknadsmakt och kreativt entreprenörskap för att förbättra samhällets tillstånd i allmänhet, säger Joseph Stiglitz i en intervju med The Economist 2020.

Han förespråkar ökade statliga investeringar i teknik, utbildning och infrastruktur, samt framsteg inom forskning och teknik.

– Klimatförändringar är ett existentiellt hot, där både offentliga regleringar och politik måste till för att skapa en grönare ekonomi, sa Stiglitz i intervjun.

Rådgivare och chefsekonom

Joseph Stiglitz har verkligen gjort sig ett namn under de senaste decennierna. Från 1993 till 1995 var han ordförande för president Bill Clintons ekonomiska råd, innan han 1997 blev chefsekonom på Världsbanken. Men redan 1970, tre år efter att han avlagt sin doktorsexamen vid prestigefyllda MIT, blev han professor vid Yale University. Hans långa akademiska karriär har bland annat gett honom den prestigefyllda John Bates Clark-medaljen (1979), innan han började på Colombia University 2001, där han fortfarande är professor.

Stiglitz är en man med stort inflytande, och presidenter och andra statsöverhuvuden lyssnar när han ger råd. 2011 utnämnde tidningen Times honom till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. De senaste 15 åren har han skrivit flertalet böcker, många av dem bästsäljare: People, Power, and Profits; Rewriting the Rules of the European Economy; Globalization and Its Discontents Revisited; The Euro och Rewriting the Rules of the American Economy.

Om Nyårskonferensen

SKAGEN Fonder har under närmare 20 år attraherat världsstjärnor inom ekonomi, finans, entreprenörskap, hållbarhet och andra områden till sin årliga Nyårskonferens. Av många ansedd som årets viktigaste konferens för den fond- och aktieintresserade.

Varje år samlar SKAGEN nobelpristagare, innovatörer, akademiker, filosofer och entreprenörer till en hel dags gratis konferens, fullspäckad med intressanta talare från alla världens hörn. Precis som 2021 blir konferensen i januari 2022 en heldigital konferens, på grund av pandemin.

Missa inte att ta del av en unik konferens – helt gratis! Läs mer och anmäl dig här.

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up