Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Mark Mobius: pionjär i tillväxtmarknaderna

Få investerare har varit lika framgångsrika med att investera i tillväxtländer som Mark Mobius. I över 40 år har han rest och arbetat i tillväxt- och frontier-länder, inte minst under sina tre decennier på Franklin Templeton Investments. Det var här som han lanserade världens första aktiefond inriktad mot tillväxtmarknader 1987, som växte från 100 miljoner dollar till 50 miljarder dollar under de kommande 25 åren.

Den självbetitlade "heltidsnomaden" lanserade nyligen sitt eget värdepappersbolag för att tillämpa sin expertis för att förbättra styrningsstandarder i företag i tillväxtmarknader.

Se programmet för SKAGENs digitala Nyårskonferens och anmäl dig här (kostnadsfritt)

Evig student

Med en tysk far och en puertorikansk mamma, blev Mark Mobius forskare efter att ha doktorerat i asiatisk ekonomi under Vietnamkriget. Dessförinnan hade han haft ett stipendium i Japan, en vistelse som innebar en kulturchock efter hans östkust-amerikanska uppväxt - "det förändrade mitt liv", berättade han nyligen för Bloomberg TV.

Hans tidiga forskarkarriär i länder som Thailand, Malaysia och Korea ledde till att Mobius analyserade Hongkongsbörsen för ett kundprojekt och sedan för den legendariska investeraren Sir John Templeton. Denne bad Mobius starta den första tillväxtmarknadsfonden. Den efter egen utsago "evige studenten" började snart investera utanför Asien, i länder över hela världen, när nya tillväxtmarknader började öppnas upp under 1980- och 90-talen.

Förutom sin investeringskarriär har Dr. Mobius varit en nyckelperson i att utveckla internationella riktlinjer för tillväxtmarknader, däribland för Världsbanken, och tjänstgjort i ett antal bolagsstyrelser i utvecklingsländer. Han har tagit emot många utmärkelser och har skrivit flera böcker om investeringar i tillväxtmarknader. År 2014 var Mobius med i boken Världens 99 bästa investerare, tillsammans med SKAGENs medgrundare Kristoffer Stensrud.

År 2018 lanserade han Mobius Capital Partners för att kombinera sin kunskap om undervärderade bolag med sitt engagemang i att förbättra styrningspraxis. Han ser detta som den nästa utposten för investeringar i tillväxtmarknader och tror bestämt att hållbarhet innebär att förbättra, snarare än att offra, avkastning:

"Jag har insett under åren att om du engagerar dig i företag kan du förbättra din avkastning. För om de förbättrar företagsledningen, kan de också förbättra sin intjäning och då kommer aktiekursen att bli bättre, har han sagt till Bloomberg TV.

Accelererade politiska reformer

Mark Mobius brukar i vanliga fall vara på resande fot 200 dagar om året i utvecklingsländer, på jakt efter de senaste investeringsmöjligheterna. Men Covid-19 har tvingat honom att stanna i Europa under 2020. Hans långsiktiga entusiasm för tillväxtmarknader förblir dock stark, och Mobius tror att återhämtningen efter pandemin skulle kunna påskynda reformer i länder som Indien och Sydafrika. Han menar att vi står inför en ny tjurmarknad.

Förutom att grunda sitt eget bolag, skrev Mobius boken Invest For Good i fjol. Den lovar att ge läsarna en tydlig förståelse av "hur man balanserar hållbara investeringar med god avkastning".

Hör Mobius på vår Nyårskonferens den 12 januari 2021!

 

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up