Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Mark P. Mills: Att våga bryta ny mark

den 14 december 2022

Toppforskare, tidigare rådgivare i Vita huset och energiexpert. Det råder ingen tvekan om att Mark Mills har en solid meritlista. Han säger gärna vad han menar, och lägger sällan något emellan – inte ens om det innebär att han måste blanda sig i regeringsarbete och geopolitiska dispyter.

– Naiviteten kring energiverkligheten och Rysslands ambitioner (eller andra fientliga nationers ambitioner för den delen) har berövat Europa och USA möjligheten att använda "mjuk makt", vilket är precis den sortens fördel Ryssland nu har, citeras han av National Review.

Vill du uppleva Mark P. Mills på Nyårskonferensen? Anmäl dig här - det är gratis.

Man kan inte anklaga Mills för att stoppa huvudet i sanden. Men vad lägger Mark Mills, Senior Fellow vid Manhattan Institute och medlem av Notre Dame Reillys rådgivande styrelse, i den något spetsiga formuleringen "energy realities"? Mills menar att de skyddsåtgärder som EU, USA och de europeiska regeringarna använder mot en energikris är bristfälliga. Inte minst för att den gröna omställningen kommer att kräva långt mer mineraler än vad det är möjligt för oss att få fram, förklarar han. Enligt Mills kan den gröna omställningen därför inte genomföras om man bara ser till verktygslådan för förnybar energi. Det krävs en rejäl ombyggnad.

Om man ändå försöker driva igenom den gröna omställningen på de här premisserna får det en rad konsekvenser, tror han. Om man väljer att använda alla mineraler man kan få tag på till solceller, vindkraftverk och batterier som kan lagra energin, antar Mills att priserna på andra mineralkrävande vardagliga förnödenheter, som datorer och telefoner, kommer att stiga dramatiskt mycket .

Vidare anser Mills att den geopolitiska balansen kommer att utmanas om man väljer att genomföra den gröna omställningen enligt de planer som nu föreligger. Det kan få geopolitiska konsekvenser om ett land som USA blir beroende av andra stater för att få de mineraler som behövs för att producera energi. Det är samma situation som ett stort antal europeiska länder nu upplever, där man gjort sig beroende av rysk gas. Mills varnar också för att man riskerar att förstöra ekologiska och biologiska mångfaldssystem om man väljer att ta del av det han refererar till som "The Global Gold Rush for Minerals".

Men vad kan vi lära oss av Mills? Är han inte bara ännu en pessimist i serien som inte har förstått allvaret i klimatkrisen?

Nej, Mark P. Mills är helt medveten om att det behövs en förändring. Själv efterlyser han en revolution, som – enligt honom – kommer att ske genom grundforskning. Mills ser snarare att krutet och de offentliga investeringarna används för att hitta nya energikällor, och att man arbetar för att optimera de källor som har störst utvecklingspotential, istället för att finjustera energislag som ändå aldrig fullt ut kommer att säkerställe en hållbar, grön transformation:

-Om jag ska vara helt ärlig så är det inte troligt att fler forskningsmedel för vindkraftverk, solceller eller litiumbatterier leder till ett större vetenskapligt genombrott. Alla dessa teknologier närmar sig fysikens gränser, precis som flygmotorer redan har gjort, som han sa till Forbes 2019.

Uppmärksammad av många för sin stora insikt i området, och med en utbildning i fysik från Queen's University i Kanada, efterlyser han klimatåtgärder. Men det blir utan lättsam retorik, smarta slogans och andra PR-stunts. För honom är vägen till en hållbar förändring kantad av obevekligt sunt förnuft.

Förbered dig på hårda realiteter när Mark P. Mills talar på SKAGENs Nyårskonferens 11 januari 2023. För Mills sätter scenen för en ärlig och transparent energidiskussion, som till exempel framträder när han citerar Nobelpristagaren och medskaparen av atombomben, Richard Feynman, på Issues.org:

– För att skapa en framgångsrik teknik måste verkligheten prioriteras framför "PR". Du kan nämligen inte lura naturen.

Se Mark P. Mills på Nyårskonferensen 2023, där han den 11 januari talar under rubriken: The Energy Transition Delusion: Inescapable Mineral Realities.

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up