Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Ny värld med nanoteknik

I Skandinavien är Maria Strømme något så sällsynt som en berömd professor. Hennes forskning inom nanoteknik gör det möjligt att hitta lösningar på många av de utmaningar mänskligheten står inför.

- Det helt unika med nanotekniken är att den ger oss verktyg för att ställa om till en hållbar teknikutveckling inom alla områden där vi använder material. Vi är inte längre utlämnade till de egenskaper naturen gett våra material – med nanotekniken kan vi nämligen ge materialen de egenskaper vi önskar, förklarar Maria Strømme.

Spelförändrare

Investerare som vill hänga med på tåget bör framför allt fokusera på tre områden, enligt Maria Strømme. Hon tror att vi närmar oss en mättnadsfas när det gäller utvecklingen inom datorer, men att det ännu återstår värdefull frukt att skörda i fråga om digitalisering, robotisering och automatisering.

Samtidigt menar Maria Strømme att en ny revolution dragit i gång med nanoteknik och avancerad materialteknik i spetsen. Här handlar det i första hand om att lösa den långsiktiga globala energiförsörjningen och hitta nya material för att utvinna, lagra och transportera energi på ett hållbart sätt. För det andra måste vi rusta oss för den snabba urbaniseringen som innebär att hela 75 procent av världens befolkning väntas bo i städer 2050. Därför behöver världen underhållsfria material till infrastruktur och energieffektiva transportlösningar. För det tredje måste vi på ett hållbart sätt kunna hantera det demografiska skifte vi står inför i och med att vi lever allt längre. Och vi måste utveckla material och metoder som gör att den genomsnittliga 70–80-åringens kropp är lika ung och funktionell som 30-åringens. Med nanoteknikens hjälp kan vi bota åldersrelaterade sjukdomar som cancer – och kanske det mest revolutionerande av allt, vi kan hjälpa kroppen att själv laga sina reservdelar.

2050

- Tittar vi på de senaste 300 åren har vi ungefär två gånger varje århundrade uppfunnit nya material och tekniska lösningar som varit banbrytande för industrin och vårt sätt att leva. Alla problem som vi försöker lösa med nanoteknik idag är kopplade till de stora utmaningar världen har att tackla det närmaste decenniet och som kommer att prägla våra framtida liv, säger Maria Strømme.

- 2050 är ett årtal vi ofta blickar fram emot, tillägger Maria. Många av problemen kommer vi ha löst då, medan andra kommer ta längre tid.

Så vad bör en investerare göra med dessa insikter?

- Som investerare bör man hålla ögonen öppna för nya material och produktionsmetoder som kan leda till paradigmskiften. 3D- och 4D-printteknik kan till exempel skapa helt nya förutsättningar för tillverkningsindustrin. Och i sjukvården kan medicinsk diagnostik och nya behandlingsmetoder baserade på nanoteknik leda till avgörande förändringar. Vidare väntas nya lösningar för utvinning och lagring av energi ha stor betydelse för energisektorn. Sist men inte minst kommer nanotekniken även att förändra klädbranschen och städernas utveckling i framtiden.

Se också: SKAGEN Fonders Nyårskonferens 10 januari 2019

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up