Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Alexandra Morris: Påfallande optimism på marknaderna

Världens aktiemarknader återhämtade sig kraftigt under andra kvartalet. MSCI All Country World Index steg med 11 % i amerikanska dollar, och vid utgången av juni hade indexet ökat med 9,1 % sedan årsskiftet. Uppgången skedde under en period präglad av hög volatilitet – VIX-indexet låg i genomsnitt över 20 under första halvåret och nådde över 50 i april. Denna turbulens berodde till stor del på ökade geopolitiska spänningar, bland annat till följd av Donald Trumps så kallade ”befrielsedag” och konflikten i Mellanöstern.

En annan viktig utveckling under 2025 har varit den försvagade dollarn. Valutan har tappat över 10 % under första halvåret – den svagaste starten på ett år sedan 1973. Investerare har omvärderat sin exponering mot amerikanska marknader i ljuset av president Trumps oförutsägbara handelspolitik och ekonomiska inriktning. Dollarförsvagningen har bidragit till att S&P 500 steg med 5,4 % och nådde en ny rekordnivå i juni. Ökade förhoppningar om handelsavtal med Kina och EU, samt förväntningar på räntesänkningar från Federal Reserve, har också stöttat den amerikanska aktieuppgången.

Marknaderna utanför USA har haft en ännu starkare utveckling, delvis drivet av den svaga dollarn. STOXX Europe 600-index överträffade S&P 500 med hela 16 procentenheter mätt i USD – den bästa relativa utvecklingen sedan 2006. Rädslan för svag tillväxt i euroområdet och nya tullar har mildrats av kapitalutflöde från USA samt Europas satsningar på ökade försvarsbudgetar – särskilt i Tyskland. Detta har gett europeiska försvars- och flygaktier ett lyft på över 70 % hittills i år.

Tillväxtmarknader har också utvecklats väl, med en uppgång på 13,7 %, jämfört med 8,6 % i utvecklade marknader. Det är första gången sedan 2020 som tillväxtmarknader ser ut att överträffa de utvecklade. Särskilt aktier kopplade till artificiell intelligens har bidragit positivt – särskilt i Taiwan (+9,2 %), Kina (+15,5 %) och Sydkorea (+37,6 %).

Tekniksektorns starka utveckling fortsatte under andra kvartalet. MAG 7-index steg med 19,1 % på tre månader, och slutade första halvåret i stort sett oförändrat. Samtidigt levererade sektorerna industri, material, finans och kraft tvåsiffrig avkastning. Värdeaktier (+9,4 %) överträffade tillväxtaktier (+8,8 %) för första gången sedan 2022.

Jag är glad att kunna rapportera att alla SKAGENs fonder – med ett undantag – överträffade sina jämförelseindex under andra kvartalet, och samtliga ligger före index hittills under 2025. Det är ett resultat av god aktieanalys, disciplinerat säljarbete och kontinuerlig ombalansering för att behålla bolag vi har stark tro på – till attraktiva värderingar. Du kan läsa mer om utvecklingen i varje enskild fond i våra kvartalsrapporter.

Optimistisk marknad, höga värderingar

Vi går in i sommaren med god stämning på marknaderna. I linje med den starka avkastningen visar Bank of Americas globala fondförvaltarenkät från juni att investerarnas optimism är tillbaka på nivåer vi inte sett sedan innan ”befrielsedagen”. Detta återspeglas även i kapitalflöden – särskilt europeiska aktiefonder har fått tillskott på totalt 46 miljarder dollar hittills i år, vilket ser ut att bli det näst högsta årsutfallet någonsin.

Men optimismen kommer snart att sättas på prov när bolagen presenterar sina resultat för andra kvartalet. Analytikernas estimat har justerats ned under året, på grund av oro för tullar och geopolitisk risk. Trots detta väntas positiv vinsttillväxt i USA jämfört med i fjol. Pausen i de ömsesidiga tullarna löper ut i juli, och även om president Trump antytt att tidsfristen kan förlängas, kan situationen skapa ny osäkerhet på marknaderna.

Högre aktiepriser, ökad optimism och lägre vinstförväntningar har lett till att aktier nu är högt värderade. Värderingsmultiplarna ligger över historiska genomsnitt, och amerikanska aktier handlas till en premie på 50 % jämfört med internationella aktier. I Europa har värderingsnivåerna passerat ett 35-årigt snitt, vilket lämnar begränsat utrymme för besvikelser under rapportsäsongen – oavsett sida av Atlanten.

I tillväxtmarknader – särskilt i Kina och Sydkorea – är värderingarna fortsatt attraktiva ur ett historiskt perspektiv. Även småbolag är globalt sett fortsatt lågt värderade. Med högre värderingar än vid årets början blir det viktigare än någonsin att välja rätt bolag. Det ger bättre förutsättningar att navigera i ett marknadsklimat präglat av stora utmaningar – inte minst inom makroekonomi och geopolitik.

Våra förvaltningsteam fortsätter därför att fokusera på att identifiera bolag som är fundamentalt undervärderade, med tydliga katalysatorer för omvärdering. Samtidigt behåller vi balanserade och väl diversifierade portföljer – över geografier, sektorer och riskfaktorer – med målet att leverera bästa möjliga riskjusterade avkastning. Jag ser fram emot att hålla er uppdaterade om utvecklingen under vad som sannolikt blir ett händelserikt halvår.

OBS: Alla siffror är angivna i USD per 2025-06-30 och baseras på MSCI-data om inget annat anges.

Börsen

Andra kvartalet: Aktiv värdeförvaltning gav starka resultat

Aktiemarknaderna världen över avslutade andra kvartalet starkt. Minskad geopolitisk oro, en ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Djupdykning med Jonas Edholm i Montrosepodden

Nyligen gästade SKAGEN Focus Montrosepodden, där värdeförvaltaren Jonas Edholm intervjuades av ...

Fokus på det fundamentala

I oroliga tider är det lätt att låta sig distraheras av brus – oavsett om det kommer från politik, ...

Från oro till uppgång: SKAGENs fonder stärktes i maj

Samtliga av SKAGENs aktiefonder drog nytta av uppgången på de globala marknaderna i maj. ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

keyboard_arrow_up