Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Mysteriet Kina

Under senare tid har olika medier, från Bloomberg och Wall Street Journal till The Economist, skrivit om investerarnas optimism inför landets ekonomiska reformer. Denna optimism har resulterat i en aktieuppgång och en mycket aktiv marknad för börsintroduktioner. Bara hittills i år har Kina fått 50 nya dollarmiljardärer som ett resultat av uppgången.

Det är många som anser att det senaste årets utveckling har varit fundamentalt motiverad och kan förklaras. Avvikelsen mellan ekonomisk tillväxt och aktiemarknadens utveckling blir mindre av ett mysterium när man också tar med staten i beräkningen. Under 2009 tämjde myndigheterna den rätt så överhettade ekonomin. Den nuvarande uppgången sammanfaller med att myndigheterna åter stimulerar den ekonomiska tillväxten genom olika åtgärder.

Bekymret
Men det finns också orosmoln. Förvaltarna i tillväxtmarknadsfonden  SKAGEN Kon-Tiki, ser faror: 

– Det är mycket man inte vet om Kina, säger Hilde Jenssen, en av SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare. Utvecklingen har varit svindlande och med utgångspunkt i vår investeringsfilosofi har vi valt att vara försiktiga med att investera där. Speciellt i de hetaste sektorerna.

SKAGEN Kon-Tiki är underviktad i Kina – i förhållande till andelen kinesiska bolag i jämförelseindexet har fonden investerat mindre där. Kina är faktiskt den största undervikten i fonden, med nästan 13 procentenheter. Anledningen till detta är huvudsakligen värderingen på kinesiska företag. Men dessutom finns frågetecken kring strukturella utmaningar framöver. Men fondens investering i SUV-tillverkaren Great Wall Motor har varit den bästa bidragsgivaren hittills i år.

Värderingen
Hittills i år har Shanghai Stock Exchange Composite Index stigit med 37 procent mätt i lokal valuta. Värderingen för alla aktierna där ligger på 22 gånger vinsten per aktie och 1,5 gånger bokförda tillgångar. Högt, men inte oroväckande högt. 

En rapport från analysföretaget Bank Credit Analyst(BCA) från slutet av april ger en överblick över värderingar för olika sektorer i Kina, baserat på aktiekurs i förhållande till vinst per aktie. Jämfört med globala aktiemarknader och USA är värderingarna höga, och några sektorer sticker särskilt ut. Som Wall Street Journal påpekade i mars, är en utmaning med rådande värderingar att ”kinesiska teknikföretag har ett högt pris utan att ha funnit ut hur de konsistent ska generera intäkter, och ännu mindre ett överskott."

En månad senare skrev The Economist om de tre stora röda varningslamporna på den kinesiska aktiemarknaden. Den första är att värderingarna börjar visa bubbeltendenser. I artikeln lyfts särskilt small cap-indexet ChiNext upp, som värderas till 90 gånger årsvinsten. Detta är mer än dubbelt som mycket som teknikbubblans topp i USA år 2000.

Den andra varningslampan som The Economist skriver om är att en stor del av spekulationen görs med lånade pengar. I april uppgick de utestående lånen till spekulanter till fyra gånger så mycket som ett år tidigare. Den tredje varningslampan är att många av spekulanterna är småinvesterare med begränsad marknadsförståelse. Nästan fem miljoner nya konton hos mäklarhus öppnades i Kina i mars. De flesta nya spekulanter har inte gått mer än folkskola enligt en studie från Kinas Southwestern University of Finance and Economics.

Billiga banker?
SKAGENs portföljförvaltare har också noterat att den kinesiska banksektorn inte ser ut att vara lika uppspekulerad som resten av marknaden. Men även här finns några frågetecken. Huvudbekymret är kvalitén på företagen och de potentiella förlusterna som ligger i deras utlåningsportföljer. Som en följd av lågkonjunkturen och den ekonomiska nedgången i landet stod dåliga lån i kinesiska banker för den största ökningen på många år under första kvartalet. Och detta var en ökning från redan tidigare alldeles för höga nivåer.

Ovan uppdaterade siffror från Världsbanken. Enligt de senaste nyheterna har kinesisk skuldsättning stigit kraftigt. I juli 2014 återgav CNBC siffror från Standard Chartered som visade att Kinas skuldsättning motsvarade 251 procent av BNP. Detta kan jämföras med 162 procent vid slutet av 2013.

–  Dessa siffror är självklart ett bekymmer, säger Hilde Jenssen. Speciellt när man betänker att det också finns enorma mängder med statliga lån som måste betalas tillbaka på ett eller annat sätt.

Denna syn delas även av andra, såsom ratinginstitutet Fitch. I en rapport skriver Fitch nyligen att den kinesiska statens direktiv för dessa lån "prioriterar tillväxt framför att lösa skuldutmaningarna”. Med andra

Kina

Fem skäl till att investera i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknaderna erbjuder spännande investeringsmöjligheter som öppnar upp för god långsiktig ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Kina

Kvartalsuppdatering: Aktiva val gav skjuts i ett tufft kvartal

Både de utvecklade marknaderna och tillväxtmarknaderna upplevde nedgångar under det senaste ...

Tillväxtmarknader erbjuder ett snabbt värdeskapande

Tillväxtmarknader är spännande områden för investerare som vågar ta risker och har modet att ...

SKAGEN Kon-Tiki: Konsten att hitta värde på tillväxtmarknaderna

Liksom de flesta andra marknader har tillväxtmarknaderna också varit svåra jaktmarker under 2022. ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up