Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Tuff start på året i Kina

den 7 januari 2016

Vad är det som händer i Kina?

– Trots att den kinesiska regeringen har genomfört åtgärder för att försöka lugna investerare har den kinesiska aktiemarknaden fallit kraftigt under de senaste veckorna. Efter en period av kraftigt stigande aktiepriser punkterades den kinesiska aktiemarknaden sommaren 2015 i något som kan liknas vid en paniksituation. Osäkerhet om den kinesiska ekonomin har satt fart på oron igen nu i början av 2016 och pressat ned aktiemarknaden. Den kinesiska regeringens beslut att devalvera den kinesiska valutan på nytt har bidragit till att förstärka osäkerheten.

Hur påverkar Kina aktieutvecklingen i resten av världen?

– Kina är en global tillväxtmotor. Om den börjar hacka påverkar det utvecklingen över hela världen. Det är mycket psykologi som spelar in nu när vi ser aktiepriser som svänger mer nu än om priserna slaviskt följde företagens vinst- eller egenkapitalutveckling.

Hur ska jag som investerare agera?

– Det är viktigt att inte tänka och agera kortsiktigt just nu. Den ekonomiska utvecklingen i USA är fortsatt god och Europa är på väg upp. Minskande arbetslöshet, banker som är villiga att låna ut pengar och ett ökat konsumentförtroende ser inte ut att förebåda en ny finanskris. Har man en långsiktig investeringshorisont finns det skäl att sitta still i båten.

Hur ser utvecklingen ut för SKAGENs aktiefonder?

– Vår investeringsfilosofi är värdebaserad och långsiktig. Vi försöker inte "tima" marknaden, pricka toppar och bottnar, utan tror istället på att det betalar sig att köpa aktier som är attraktivt prissatta och har potential att bli en god investering på lång sikt. När det sker korrektioner, som nu, skapar det möjligheter. Prisfall kan innebära att aktier reas ut. Det är något som vi som värdebaserad investerare försöker utnyttja.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up