Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Hoppfull hållbarhetsexpert: Mike Berners-Lee till SKAGENs Nyårskonferens

Mike Berners-Lee är universitetslärare, vetenskaplig rådgivare till företag som vill minska sin klimatpåverkan, författare, och ledande hållbarhetsexpert. Just krisåret 2020 har fått honom att känna sig mer hoppfull än på länge:

"Viruset har visat att vi kan åstadkomma förändringar av ett slag få av oss trodde var möjligt, eftersom vi alltid har levt på ett visst sätt. Men nu har vi precis visat att vi självklart kan ändra oss. Vi kan bestämma hur vi lever och det kan vara annorlunda än idag. Så vi befinner oss i en spännande tid då allt är möjligt", sa han i en intervju nyligen.

Läs också: Författaren Michael Lewis talar på SKAGENs Nyårskonferens

Bananer är bra

Som son till två framstående brittiska matematiker och bror till mannen som uppfann internet (ja, det är sant!) var hans efternamn redan känt i England. I egen rätt blev Mike etablerad internationellt för drygt 10 år sedan med boken How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything, som kom i en nyutgåva 2020. Där räknar han ut klimatpåverkan för de flesta mer eller mindre vardagliga föremål och aktiviteter - från vad vi äter till Bitcoin, Twitter, e-post och rymdresor. Han visar vad som gör störst skillnad (väårma våra bostäder, flyga, simbassänger) och vad som har minst påverkan (bananer är bra).

Handbok i konsten att leva bättre

Hans bok There Is No Planet B (2019) kan kallas en handbok i hur mänskligheten ska kunna leva bättre på jorden. Den innehåller flera överraskningar (som att effektivare energibruk paradoxalt gör att vi konsumerar mer energi) och den skiljer sig från de flesta böcker om klimatförändringar – och även här utmålas en hel del hopp för oss människor. Vilket slags samhälle krävs för att vi ska nå målet om nettonollutsläpp? Uppfriskande nog framställs det inte som ett teknologiskt problem, utan om vilka värderingar vi behöver ha för att kunna minska utsläppen och att alla jordens invånare ändå ska kunna leva ett anständigt liv.

I januari kan du höra Mike Berners-Lee på SKAGENs Nyårskonferens. Han kommer att tala om de värderingar som krävs för att vi ska lyckas - bland annat att vi blir riktigt bra på att samarbeta, dela, vara sanningsenliga och respektera mänskliga rättigheter. Anmäl dig idag!

Se också: Nicholas Nassim Taleb en av talarna på SKAGENs konferens

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up