Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Hoppfull hållbarhetsexpert: Mike Berners-Lee till SKAGENs Nyårskonferens

Mike Berners-Lee är universitetslärare, vetenskaplig rådgivare till företag som vill minska sin klimatpåverkan, författare, och ledande hållbarhetsexpert. Just krisåret 2020 har fått honom att känna sig mer hoppfull än på länge:

"Viruset har visat att vi kan åstadkomma förändringar av ett slag få av oss trodde var möjligt, eftersom vi alltid har levt på ett visst sätt. Men nu har vi precis visat att vi självklart kan ändra oss. Vi kan bestämma hur vi lever och det kan vara annorlunda än idag. Så vi befinner oss i en spännande tid då allt är möjligt", sa han i en intervju nyligen.

Läs också: Författaren Michael Lewis talar på SKAGENs Nyårskonferens

Bananer är bra

Som son till två framstående brittiska matematiker och bror till mannen som uppfann internet (ja, det är sant!) var hans efternamn redan känt i England. I egen rätt blev Mike etablerad internationellt för drygt 10 år sedan med boken How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything, som kom i en nyutgåva 2020. Där räknar han ut klimatpåverkan för de flesta mer eller mindre vardagliga föremål och aktiviteter - från vad vi äter till Bitcoin, Twitter, e-post och rymdresor. Han visar vad som gör störst skillnad (väårma våra bostäder, flyga, simbassänger) och vad som har minst påverkan (bananer är bra).

Handbok i konsten att leva bättre

Hans bok There Is No Planet B (2019) kan kallas en handbok i hur mänskligheten ska kunna leva bättre på jorden. Den innehåller flera överraskningar (som att effektivare energibruk paradoxalt gör att vi konsumerar mer energi) och den skiljer sig från de flesta böcker om klimatförändringar – och även här utmålas en hel del hopp för oss människor. Vilket slags samhälle krävs för att vi ska nå målet om nettonollutsläpp? Uppfriskande nog framställs det inte som ett teknologiskt problem, utan om vilka värderingar vi behöver ha för att kunna minska utsläppen och att alla jordens invånare ändå ska kunna leva ett anständigt liv.

I januari kan du höra Mike Berners-Lee på SKAGENs Nyårskonferens. Han kommer att tala om de värderingar som krävs för att vi ska lyckas - bland annat att vi blir riktigt bra på att samarbeta, dela, vara sanningsenliga och respektera mänskliga rättigheter. Anmäl dig idag!

Se också: Nicholas Nassim Taleb en av talarna på SKAGENs konferens

Se programmet för Nyårskonferensen

Nyårskonferensen är en ledande finansiell konferens med anor - nu i digitalt format. Se hela programmet för årets event den 12 januari 2021 här!

Läs mer arrow_right_alt
Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up