Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

den 26 mars 2024

James Anderson, som även är styrelseordförande i Kinnevik, presenterade en rad negativa trender han anser påverkar finansmarknaderna, och slutligen därmed även investerares avkastning. Anderson bestämda åsikt är att investerare måste göra upp med kortsiktigheten, det vill säga tendensen att många investerare har en allt för kort tidshorisont när de investerar. Anderson exemplifierade detta med marknadens överdrivna fokus på volatilitet, som enligt honom är något alla bolag kommer att uppleva och därmed är en naturlig del av att befinna sig på aktiemarknaden. Dessutom ansåg Anderson att marknaderna saknar effektivitet och i allt högre grad även diversitet.

Nyårskonferensen var också platsen där Anderson presenterade metoder för att möta dessa trender. Under rubriken om ambitioner för finansbranschen förklarade han att det är viktigt att investerare omprövar syftet med sina investeringar. Denna punkt var nära kopplad till Andersons andra tanke om att just tidshorisonten bland investerare bör vara längre, så att bolagen kan uppfylla just dessa syften. Ett av dessa syften, förklarade Anderson, kunde vara den gröna omställningen. Och för att kunna peka ut just de bolag som kan generera meravkastning, måste man enligt James Anderson spela ett spel som de andra investerarna inte spelar. Spelet, förklarade han, handlar om att identifiera just de karaktärsdrag som på lång sikt är avgörande för att bolag utvecklas framgångsrikt. Med andra ord; det handlar om att inneha både förmågan och modet att välja just de aktier som kan driva meravkastningen, i vilket ett aktivt aktieurval och förvaltning står helt centralt.

Se hela föredraget av James Anderson här.

Mer om Nyårskonferensen

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Rysslandsexperten Fiona Hill: Sanningen bakom det politiska spelet

Fiona Hill, geopolitisk expert och tidigare säkerhetsrådgivare i Vita Huset, talade på SKAGEN ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up