Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Mohamed El-Erian: Inflytelserik ekonom, investerare och kommentator

Dr. El-Erian började sin långa karriär vid Internationella valutafonden (IMF) i Washington, där han arbetade i 15 år innan han meddelade sin övergång till den privata sektorn. Det första jobbet var som chef för Solomon Smith Barney/Citigroup i London.

Han är mest känd som tidigare VD och vice VD för PIMCO (Pacific Investment Management Company). Tillsammans med grundaren Bill Gross blev PIMCO världens största aktiva obligationsförvaltare med 2 biljoner dollar i förvaltat kapital. En solid avkastning bidrog också till att obligationer blev vanligare bland privata investerare.

Innan han blev VD, var El-Erian chef för PIMCOs tillväxtmarknadsportfölj och känd för att ha avvärjt Argentinas konkurs 2001, en händelse som skramlade många obligationsinvesterare. Många av dagens finansiella problem har sina rötter i de globala kreditmarknaderna, och denna erfarenhet bör ge värdefulla insikter som kan hjälpa investerare att navigera i dagens mörka marknadsutsikter.

El-Erian ledde PIMCO genom finanskrisen innan det förvärvades av Allianz 2014. Sedan dess har han varit det tyska försäkringsbolagets chefsrådgivare, i tillägg till posten som president för Queens' College vid Cambridge University och andra styrelse- och kommittéuppdrag.

Väckarklocka

Som vd för Pimco började arbetsdagen 04.30 varje morgon. El-Erian har avslöjat att han lovade sin 10-åriga dotter mer tid med henne efter att hon skrivit ett brev till honom. – Det var en lista hon hade sammanställt över de viktigaste händelserna och aktiviteterna jag hade missat på grund av jobbet. Det fanns 22 saker på listan, inklusive hennes första skoldag och första fotbollsmatch, samt möten och en Halloween-parad, förklarade El-Erian.

Trots en bättre balans mellan arbete och privatliv fortsatte El-Erian som chef för president Obamas globala utvecklingsråd fram till 2017, efter att ha påbörjat uppdraget 2012 – ett jobb som han har beskrivit som ett privilegium. En nyckeluppgift för rådet var att ge råd till den amerikanska regeringen om hållbar ekonomisk tillväxt. I en intervju med Financial Times 2019 medgav han att det fortfarande inte är särskilt påtagligt:

- Det mest slående elementet när man tittar på USA eller Europa är framväxten av anti-etablissemangsrörelser. Det finns dock inget överraskande i detta, för om du driver sofistikerade ekonomier med låg tillväxt under lång tid, och om fördelarna med den låga tillväxten bara går till en mycket liten del av samhället, kommer människor till slut att bli arga.

Global tänkare

El-Erian är en produktiv författare om internationell ekonomi och finans. Han är kommentator för Bloomberg View och skrivande redaktör för Financial Times. Hans bok 2008, When Markets Collide, var en bestseller i New York Times och Wall Street Journal och vann priset Financial Times/Goldman Sachs Business Book of the Year.

El-Erian har varit med på Foreign Policy magazines lista över "Top 100 Global Thinkers" fyra år i rad. I sin senaste bok The Only Game in Town från 2016 undersöker han centralbankernas roll efter finanskrisen och behovet av att politikerna gör mer för att främja ekonomisk tillväxt och undvika hinder på finansmarknaderna. Som han sa till Financial Times 2019:
– Här måste det ske en förändring i USA, Japan och Europa från ett överdrivet långsiktigt beroende av experimentell centralbankspolitik till ett omfattande politiskt initiativ från regeringarna. Annars går centralbanker från att vara effektiva till ineffektiva till kontraproduktiva.

Dagens investeringsutsikter är fortfarande lika oklara, med en global ekonomi som kämpar för att undvika lågkonjunktur, växande skillnader och marknader som måste klara av ett tillbakadragande av stöd från centralbankerna. El-Erians framträdande på Nyårskonferensen kommer helt i rätt tid för alla som jobbar med att hitta värde i dessa osäkra tider. Den 11e januari kommer han därför att hålla sitt anförande under rubriken Value Investing in Global Market Disruption.

Läs mer om Nyårskonferensen och anmäl dig - helt gratis - här.

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up