Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Möjligheter efter överraskande valresultat i USA

Innan USA gick till valurnorna på tisdagkvällen svensk tid, trodde de flesta experter att Donald Trump skulle bli tvungen att göra en historiskt stor återhämtning mot Hillary Clinton för att ha en chans att vinna presidentvalet. Men ganska snart stod det klart att Trump hade tillräckligt med röster för att säkerställa en seger.

Valresultatet har fått allt från den amerikanska dollarn till den japanska aktiemarknaden att peka nedåt. Ett av de få tillgångsslag som stigit dagen efter valet är guld, som vanligen används som säkerhet i oroliga tider.

– Nu är det viktigt att hålla huvudet kallt och fokusera på långsiktiga värdebaserade aktieurval, säger SKAGENs investeringsdirektör Alexandra Morris.

– Den nuvarande situationen skapar möjligheter, säger hon.

Med Hillary Clinton som president hade merparten av den framtida politiska inriktningen vara känd. Det är mindre klart vilken politik Donald Trump kommer att föra som ledare av världens största ekonomi. I SKAGEN räknar vi därför med att marknadsoron kan fortsätta under ett tag – åtminstone tills det blir klart vad Donald Trump som president kommer att innebära för världshandeln och det globala säkerhetsläget.

– Marknaden gillar inte osäkerhet, och kommer att reagera med volatilitet, säger Alexandra Morris.

Detta har setts tydligt i terminskontrakt på den amerikanska S & P500-indexet som föll fem procent under valnatten. I skrivande stund har den amerikanska aktiemarknaden inte öppnat än.

I Europa föll aktieindex med det största raset sedan Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU i somras. Samtidigt ökar priset på guld och statsobligationer, vilka båda anses säkrare placeringar i oroliga tider. Den mexikanska peson har fallit till den lägsta nivån sedan 2008 i och med oron för att den amerikanska handelspolitiken kommer att blir mer protektionistisk under Donald Trump.

Efter Storbritanniens överraskande valresultat den 23 juni tog det bara en vecka innan Londonbörsen, FTSE 100, var tillbaka på samma nivå som före folkomröstningen.

– SKAGEN är en långsiktig investerare och vi ser bortom händelser som denna. Våra portföljförvaltare tittar nu på om det är möjligt att använda volatiliteten på marknaden för att plocka bra företag till ett lågt pris, säger Alexandra Morris.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.