Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

SKAGEN Global: Hur den nya amerikanska presidenten kan påverka aktiemarknaderna

Globala aktier är på väg mot ett nytt rekordår. MSCI All Country World Index har stigit med 23 procent i euro under 2024 och är på väg mot sitt bästa kalenderår sedan 2016, efter en uppgång på 15 procent under 2023. Vår globala aktiefond, SKAGEN Global, har också levererat en god absolut avkastning.

Resultaten är dock blandade, förklarar huvudförvaltaren Knut Gezelius:

- Vår fond fortsätter att ge en absolut avkastning som ligger över det långsiktiga genomsnittet förväntat från aktier. Men 2024 har varit varierande i relativa termer, med resultat som påverkas av vår undervikt i stora IT-bolag som fortsätter att driva marknaden.

SKAGEN Global är inte ensam i denna situation. Nyligen publicerad forskning från Trustnet visar att nästan 80 procent av aktiva aktiefonder som följer MSCI ACWI ligger efter jämförelseindexet i år. Detta beror till stor del på att "The Magnificent Seven" utgör en betydande del av indexets tio största bolag.

- Vid slutet av tredje kvartalet ägde SKAGEN Global Alphabet (Google) och Microsoft, men inte de andra fem företagen. Vi utvärderar dock kontinuerligt nya kandidater för fonden. Vi minskade vårt innehav i Microsoft tidigare i år när värderingen blev för hög, vilket visade sig vara rätt beslut då företaget har underpresterat jämfört med indexet. Nu när värderingen återigen är attraktiv kan vi komma att öka vårt innehav, tillägger Gezelius.

Fondens tre största positiva bidragsgivare i år är Brown & Brown, DSV och JP Morgan, medan Dollar General, Nike och Samsung är de tre största negativa bidragsgivarna. De två förstnämnda har lämnat fonden, men Gezelius menar att Samsung är översåld och ser fortsatt positivt på investeringsmöjligheten:

- Aktien har haft några tuffa veckor utan några betydande företagsnyheter, vilket skapar ett köptillfälle för investerare. Vi tror att marknaden har överreagerat något, men Samsung måste också leverera för att få aktiekursen tillbaka på rätt spår.

Portföljpositionering

Under de första nio månaderna av 2024 har flera förändringar skett i portföljen, med sex bolag som lämnat fonden och sex nya som tillkommit. De tio största positionerna utgör lite över hälften av portföljen (52 procent av tillgångarna), med 42 procent investerat i finansiella tjänster, fondens största sektorexponering. Finanssektorn har varit Globals bäst presterande sektor i år, med investeringar spridda över olika undersektorer, inklusive försäkring, kreditvärderingsinstitut, börser och betalningsleverantörer. Fonden äger endast en bank, JP Morgan.

Gezelius är nöjd med fondens övergripande positionering:

- Vi fortsätter att tro att vi har en stark och betydligt undervärderad portfölj. Vi uppskattar konservativt att fonden har en viktad uppsida på 40 procent över en investeringshorisont på 2–3 år, och portföljen ger bottom-up-exponering mot flera attraktiva investeringsteman.

Portföljen är utformad för att ge attraktiv riskjusterad avkastning i en bred uppsättning makro- och marknadsscenarier.

global portfolio.png

Källa: SKAGEN. Per 30.09.2024.

Positiv syn på USA

Fondens största landexponering är USA, där 55 procent av tillgångarna är investerade — mindre än i MSCI ACWI, där USA står för 65 procent av marknadsvärdet. Den senaste tiden har nyheterna dominerats av valresultatet, men Gezelius är försiktig med att anta att aktier nödvändigtvis kommer att stiga under den nya presidenten:

- Många kommentatorer tror att lägre skatter och mindre reglering under en republikan bör vara bättre för aktiemarknaden, men historien visar att amerikanska aktier över tid har presterat väl oavsett vem som suttit vid makten. År 2000 valdes George Bush på en liknande agenda som Trump, men upplevde negativ avkastning på grund av dotcom-bubblan och finanskrisen. Detta visar att regeringens politik bara har en begränsad påverkan på aktiemarknaden.

s&p500.png

S&P 500-indexet har presterat väl under både republikanska och demokratiska presidenter under det senaste århundradet.

Att försöka förutsäga vilka sektorer som kommer att prestera bäst under Trump är lika lönlöst, med en liknande brist på historisk korrelation mellan prestation och partiet vid makten. Gezelius menar dock att tre undervärderade områden av den amerikanska marknaden kan blomstra under den nya presidenten:

- Bostadssektorn har fått relativt lite uppmärksamhet, men Trump har föreslagit att göra federal mark tillgänglig för byggandet av nya bostäder. Vi äger Home Depot, som är ett sätt att få exponering mot detta tema. För det andra är börser inte överdrivet beroende av specifika sektorer och ger en god möjlighet att få exponering mot den bredare marknaden. Slutligen ser finans generellt attraktivt ut; även om banker inte skulle dra nytta av högre räntor som en följd av inflationsdrivande politik — något som kanske eller kanske inte sker — finns det starka specialiserade finansföretag inom den bredare sektorn.

Gezelius har större förtroende för att förutse att USA kommer att fortsätta dominera globala aktiemarknader under kommande år:

- Den amerikanska marknaden har överträffat alla andra regioner betydligt under över tjugo år och har ökat sin andel av globala index, så att 19 av de 20 största företagen i MSCI AC World Index nu är noterade i USA. Det är tydligt att vissa betydande förändringar kommer att ske under Trump, men det kommer att vara svårt att satsa emot USA under de kommande fyra åren och det kommer fortsatt att vara en bra plats att leta efter företag.

Avslutningsvis tillägger Gezelius en varning:

- Även om den amerikanska marknaden sannolikt kommer att fortsätta vara en bra plats för investeringar, bör investerare inte glömma att marknader utanför USA också erbjuder utvalda attraktiva bottom-up-möjligheter som kan förtjäna en plats i en välbalanserad, långsiktig investeringsportfölj.

----

All information per 31.10.2024 om inte annat anges.

Börsen

Knut Gezelius gästade Inför Börsveckan hos Alpcot

Nyligen var SKAGEN Globals chefsförvaltare Knut Gezelius gäst hos Alpcots populära sändning «Inför ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Alexandra Morris: Vad betyder Trump 2.0 för investerare?

Donald Trumps tydliga seger och republikansk dominans fick aktiemarknaderna att jubla i USA, men ...

Oktober: En marknad i väntan

De globala aktie- och obligationsmarknaderna svängde en del under oktober månad. Investerarnas ...

Nedräkning till det amerikanska valet: Ekonomin i fokus

Vad är viktigast för amerikanska väljare i presidentvalet den 5 november och hur ser utsikterna ut ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up