Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
3 min lästid

Stabil utveckling i fonderna trots Trump

den 8 december 2016

2016 har varit ett tufft år för analytikerkåren. Det har visat sig svårare än någonsin att förutspå stora geopolitiska händelser. I november slog förutsägelserna än en gång fel, då alla var eniga om att Trump inte hade en chans mot Clinton. Minst lika många var också överens om att en seger för Trump skulle innebära ett globalt börsfall.

Ingen av de två förutsägelserna stämde. Trump vann och de globala aktiemarknaderna förblev lugna. November månad blev en fortsättning på ett oförutsägbart år.

Stark månad för amerikanska och europeiska aktier

Trots oron kring det amerikanska valet var november en bra månad för aktiefonden SKAGEN Global, både relativt och absolut. Donald Trump lyckades lugna marknaderna i sitt valtal, där han framstod som en mer moderat och konstruktiv version av sig själv. Efter en kort nedgång på världens börser dagen efter valet, rekylerade de stora amerikanska indexen snabbt. Detsamma gällde de flesta europeiska börser.

SKAGEN Global steg med 3,7 procentenheter i november, vilket var 0,6 procentenheter bättre än index. Sett hittills i år arbetar portföljteamet dock fortfarande med att minska avståndet till jämförelseindex. 

Avmattning för tillväxtmarknaderna

Valet av Trump har inte gynnat aktieutvecklingen i tillväxtmarknaderna på samma sätt som de i utvecklade marknaderna.Tillväxtmarknadsindex MSCI Emerging Markets, föll 2,4 procent i november, vilket var marginellt bättre än utvecklingen i vår globala tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki. Hittills i år, har tillväxtmarknaderna fortsatt en solid ledning på 5,5 procentenheter jämfört med världsindex MSCI All Country World.

För SKAGEN Kon-Tiki började månaden med en ny position i Aberdeen Asset Management, som efter tre år nu är tillbaka i portföljen. I fondernas statusrapporter för november kan du läsa om alla månadens köp och försäljningar och följa utvecklingen i fonderna.

Stabilitet i SKAGENs obligationsfonder

Av räntefonderna gick det i november allra bäst det för den globala obligationsfonden SKAGEN Tellus, som fortsatte årets positiva utveckling. Valsegern i USA ledde till en markant ökning av de långa räntorna i både USA och globalt. Det verkar som om marknaden tror att Trumps ekonomiska politik kommer att leda till ökad tillväxt och inflation. SKAGEN Tellus starka utveckling i november var delvis driven av fondens investeringar i Grekland, USA och Storbritannien. Dessutom har Tellus ingen exponering mot Japan, som utgör cirka 20 procent av jämförelseindex. Alla dessa faktorer ledde till att fonden slog sitt jämförelseindex under månaden.

Den globala företagsobligationsfonden SKAGEN Credit hamnade lite efter jämförelseindex i november men har haft en mycket stark utveckling hittills i år, upp 6,3 procent medan jämförelseindex fallit med 0,6 procent under samma period.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.