Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

När maskinerna styr

  En ny rapport från Goldman Sachs pekar på att vi redan lever i en mer eller mindre automatiserad värld, och att detta kan förstärka nästa stora nedgång för aktiemarknaderna.* Utgångspunkten i rapporten är en växande rädsla för att marknaderna blivit mycket mer sårbara för fullt automatiserad höghastighetshandel.

  Det är inte längre bedömningar av bolagens fundamentala förutsättningar som utgör grunden för analyser av aktiekurser. I en automatiserad höghastighetsvärld har fokus flyttas bort från bolagens utveckling och förmåga till värdeskapande. Det som kvarstår är ett slags elektroniskt kasino där hastighet har ersatt kapital och maskiner har ersatt människor, enligt Goldman Sachs-rapporten.

  Innan finanskrisen stod automatiserad aktiehandel för mellan 25 och 35 procent. Trenden var stigande och har snabbt accelererat till över 60 procent idag.

  Denna utveckling har skett i en relativt lugn omvärld. Under normala marknadsförhållanden uppför sig datorer logiskt och i enlighet med förväntningarna. De globala finansmarknaderna har i stort sett varit en lugn och stadigt stigande affär. Bara under korta perioder har det varit stökigt.

  Men under denna period har det också inträffat en ökande mängd supersnabba – och oförklarliga – fall. Enligt Alexander Munk, en doktorand i matematik vid University of Michigan, och Erhan Bayraktar, professor i matematik vid samma universitet, händer det minst 12 gånger om dagen.

  Den sista av de stora så kallade flash-krascharna inträffade så sent som den 5 februari i år då VIX-indexet (mer känt som slräckindexet) hade sin största uppgång någonsin inom loppet av en dag. Men ingenting i den fundamentala analysen eller data tydde på en sådan utveckling.

  Utmaningen med automatiseringen är att datorer drar tillbaka ytterligare likviditet om marknaderna faller snabbt. På så sätt förstärks nedgången.

  Den stora frågan är vad som händer nästa gång ett stort fall inträffar, och fallet kommer som en följd av komplexa faktorer som ligger utanför det datorerna är programmerade att förstå. En värld som styrs av datorprogrammerad aktiehandel har ännu inte stresstestats.

  Låt oss inte invaggas i en falsk trygghet av de senaste tio årens breda uppgång. Nästa nedgång kan utlösas på helt andra platser än där vi för närvarande stirrar oss blinda – oavsett om det är Trump eller något annat.

  Ett gott hantverk och företagens värdeskapande är det som fortfarande gäller, åtminstone på längre sikt än några millisekunder.

   

  *Goldman Sachs: ”Liquidity as the New Leverage: Will the Machines Amplify the Next Downturn?”

  Denna krönika har tidigare varit publicerad i den norska tidningen Dagens Næringsliv.

  Aktiv förvaltning

  SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

  Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

  Mer om Aktiv förvaltning

  Oktober: Räntor och inflation igen

  Det var inflation och räntenivåer som skrämde investerarna i oktober och skickade globala aktier ...

  Vitescolyft för SKAGEN Focus

  Aktieägarna i den tyska fordonsleverantören Vitesco har mottagit ett attraktivt bud på sina aktier. ...

  -Vi är tillbaka!

  Aktieplockare och värdeaktier kan gå ljusare tider till mötes, säger investeringsdirektören ...

  Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

  Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

  Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

  keyboard_arrow_up