Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Vitescolyft för SKAGEN Focus

SKAGEN Focus har fått en boost i oktober med nyheten att Vitesco Technologies, en position om 1,6% i fonden, har mottagit ett uppköpserbjudande från Schaeffler AG. Kontanterbjudandet på €91 per aktie innebär en budpremie på 20% för bolagets aktieägare. Den här veckan meddelade Vitescos styrelse att man utvärderar budet, som värderar bolaget till €3,6 miljarder och blir affären av skulle det innebära en sammanslagning med den bayerska bildelstillverkaren.

Bolag kontrollerade av miljardärfamiljen Schaeffler äger redan 49,9% av Vitesco, vilket gör det osannolikt att några konkurrerande budgivare dyker upp. Affären förväntas slutföras i januari nästa år, och Vitescos aktier handlas för närvarande till budpris.

Spin-off framgång

SKAGEN Focus har varit aktieägare i Vitesco sedan det knoppades av från Continental AG år 2021. Bolaget är fondens bästa bidragsgivare hittills under 2023, och Vitesco-aktien hade redan stigit med 39% YTD innan Schaefflers bud presenterades. Marknaden hade så smått börjat förstå bolagets omfattande orderbok, och aktien handlades upp. För närvarande utgör komponenter för förbränningsmotorer den största delen av Vitescos verksamhet, men bolaget har även mottagit nya och stora ordrar inom divisionen för elektriska drivlinor, allt i takt med att biltillverkare världen över mer och mer går över till produktion av elbilar.

Spin-offs har varit en lönsam jaktmark för SKAGEN Focus de senaste åren, där oönskade affärsenheter eller tillgångar ofta har funnits tillgängliga till förmånliga priser. Förutom Vitesco har fondens andelsägare gynnats av innehaven i Accelleron, en schweizisk turboladdartillverkare som knoppats av från ABB, och den italienska lastbilstillverkaren Iveco som såldes av CNHI Industrial, där båda bolagen har levererat betydande aktieägarvärde sedan de blev självständiga börsbolag.

M&A-vinster

Budet på Vitesco är också det senaste i en lång rad M&A-framgångar som härstammar från förvaltarnas private equity-baserade syn på värdering, vilket har lett dem fram till attraktiva småbolag på de globala börserna. Tre innehav (Stagecoach, First Horizon och Albertsons) övertogs förra året till betydande budpremier, efter sex portföljförvärv år 2021, vilket har genererat stora vinster för fondens andelsägare.

Du kan läsa mer om fondens senaste aktiviteter på marknaden mer i detalj, samt teamets syn på aktiemarknaden mer generellt, genom att titta på fondens senaste webbinarium. Klicka här för att komma direkt till webinariet.

Aktiv förvaltning

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiv förvaltning

Oktober: Räntor och inflation igen

Det var inflation och räntenivåer som skrämde investerarna i oktober och skickade globala aktier ...

-Vi är tillbaka!

Aktieplockare och värdeaktier kan gå ljusare tider till mötes, säger investeringsdirektören ...

Värdet av att tänka självständigt

Människor kan ha olika syn på samma fakta. Det ser vi inte minst när aktiemarknaden går bra. Vi i ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up