Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Vad ska jag göra när börsen faller?

En sak kan vi vara säkra på – marknaderna går upp och ner. Det är inte ovanligt att det svänger, även om de rörelser vi sett under coronakrisen är extrema. All samlad erfarenhet visar dock att det kommer en vändning. Problemet är bara att ingen – varken lekmän eller börshajar – kan veta när den kommer. 

Därför har vi samlat våra sex bästa tips för ditt sparande i oroliga tider.

1. Vårt främsta råd är att spara regelbundet

Det bästa sparandet är det som blir av. Ett smart sätt är att månadsspara i fonder, om du inte redan gör det. Det gäller vare sig du har stora belopp att placera eller lite mindre.

Med ett månadssparande minskas effekten av börsens svängningar eftersom man då köper när det är billigt vissa månader, och när det är dyrt andra. Under en kris när börsen går ner, får man till exempel mer fondandelar för samma sparbelopp. Sparar du under minst fem år får du oftast ett bra genomsnittspris på dina fondandelar.

Det sägs att det alltid är bättre att börja spara idag än imorgon, och för den som sparar regelbundet och långsiktigt skapar också ränta på ränta en välkommen snöbollseffekt.

Det är enkelt att starta ett månadssparande, tar minimalt med tid och dessutom blir sparandet av.

2. Välj ett sparande som sprider riskerna

Äger du en bostad i Sverige, där du också har ditt arbete och ditt pensionssparande, kan det vara klokt att inte koncentrera ditt fondsparande till samma land. Sparar du i globalfonder ger det diversifiering, du sprider riskerna över flera länder och regioner.

Att välja en aktivt förvaltad globalfond ger också möjligheten att komma åt små och medelstora börsbolag över hela världen, och få en avkastning över genomsnittet. Indexfonder, däremot, köper en liten del av de börsbolag som ingår i indexet och du kan gå miste om andra spännande möjligheter.

Blanda också aktiefonder och räntefonder, så minskar du riskerna och får ett sparande som bättre står emot svängningar.


3. Ta ut pengar du behöver på kort sikt

Behöver du använda en viss summa snart? Då kan det vara bra att ta ut det när det svänger på börsen. Att ha pengar på sparkonto i banken ger noll eller låg ränta, och på sikt förlorar ditt sparande i värde. För en buffert på kort sikt kan det dock vara bra med pengar på sparkontot.

Se också punkt 6, nedan!

4. Sparar du till pensionen?

Då har du kanske flera år på dig att ta igen större eller mindre fall på börsen. Har du en längre tidshorisont behöver du troligen inte göra något på grund av tillfälliga upp- eller nergångar.


För dig som har nära till pensionen är det generella rådet att placera en större andel av ditt pensionssparande i räntor och minska innehavet i aktier eller aktiefonder. Välj istället en större andel räntefonder som minskar svängningarna i din sparportfölj.

Att helt lämna aktiefonder kan dock göra att du går miste om möjligheten till god avkastning på lite längre sikt.

5.  Behåll lugnet

Mänskligt beteende styrs till stor del av känslor, och aktiemarknader och sparande är inget undantag. 

Det är vanligt att börsen rör sig minst tio procent från årshögsta till årslägsta. För dig som är långsiktig i ditt sparande gör det troligen ingen märkbar skillnad i slutänden. Har du ett månadssparande får du fler fondandelar när kursen är låg och kan lägga grunden till en god avkastning längre fram.

Ett vanligt misstag är att sluta spara eller sälja av i orostider och sedan spara mer när det vänder tillbaka upp. Men effekten blir att du får sämre avkastning än du borde ha fått.  

Och kom ihåg: lägre kurser innebär att du får större chans till bra avkastning längre fram.

6.  När det är dags att sälja – sprid uttagen över tid

Har din sparhorisont ändrats eller när du har nått ditt sparmål och bestämmer dig för att börja använda pengarna - överväg att sprida uttagen.

Tala med din rådgivare, ett Uttagsavtal fungerar som ett månadssparande, fast tvärtom. Det ger möjligheten att fortsätta vara investerad i fonder och ta del av framtida avkastning, samtidigt som du kan börja använda sparkapitalet.

Starta ett månadssparande
Ett regelbundet sparande har många fördelar - inte minst när kurserna faller och marknaden svänger.
Läs mer arrow_right_alt

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up