Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Marknadsuppdatering 17 mars: Fler åtgärder på väg

  • Den amerikanska centralbanken sänkte sina styrräntor till nära noll under måndagen, vilket inte räckte för att lugna nervösa investerare. Dessutom lovade de att stödköpa värdepapper för 700 miljarder dollar. Trots dessa åtgärder blev måndagen ännu en dag med kraftiga nedgångar på aktiemarknaden.
  • I Stockholm stängde börsens breda index upp närmare två procent på tisdagen.
  • Dessutom har ett antal ledare runt om i världen beslutat delvis nedstängning sina länder.
  • Under måndag eftermiddag höll ledare i G7-länderna ett möte där de tillkännagav att de skulle göra "vad som behövs" (med hänvisning till den tidigare EC-chefen Mario Draghis uttalande under eurokrisen 2012: Centralbanken lovade då att göra ”vad som än krävs” för att rädda den europeiska valutan från undergång) för att säkra en global respons genom ett närmare samarbete och samordning av åtgärder. Så länge det bara är ord och ingen handling är det svårt att se hur detta kan återställa förtroendet i marknaderna.
  • De asiatiska marknaderna steg under natten. S&P Futures ser positivt ut efter att Trump-administrationen bett republikanerna i senaten att godkänna ett lagförslag som ska hjälpa USA hantera de ekonomiska problemen i samband med pandemin.
  • Det verkar som att marknaderna vill försäkra sig om att regeringar lägger pengar på bordet och gör vad som är nödvändigt för att förhindra en djup lågkonjunktur. På utvecklade marknader är det inte mycket mer penningpolitiken kan göra, och därför måste regeringar ingripa. Även om styrräntorna är mycket nära de lägsta nivåerna är andra åtgärder för att säkra likviditet på marknaden och bankutlåning viktiga.
  • Effektiva räntor i fonderna, och det kan innebära bättre avkastning i framtiden.

Sammanfattning av fonderna

  • Alla SKAGEN-fonder följer marknadsutvecklingen noga. Detta gör det möjligt för förvaltare att göra långsiktiga val som är i kundens bästa intresse.
  • Några av förvaltarna tittar på möjligheten att köpa in sig i mer defensiva aktier som inte påverkas lika mycket av den ekonomiska utvecklingen i syfte att stabilisera fonderna.

 

PS: Som långsiktiga investerare har vi upplevt marknadens upp-och nedgångar många gånger tidigare. Marknaderna har alltid gått upp igen efter ett tag, så tålamod är avgörande.Om du har frågor om dina fonder, är du alltid välkommen att ringa oss!

Kontakta oss

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up