Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Hållbarhetsrapport 2023: Investeringar för ekonomisk vinst och hållbarhet

Det är lätt att bli förvirrad av alla budskap och påståenden om hållbarhet som florerar just nu. I USA har flera delstater utmanat finansinspektionen SEC rättsligt för att ha infört en sedan länge väntad regel om företags klimatrisker. Flera stora finansaktörer har dessutom dragit sig ur etablerade klimatkoalitioner.

Hur blev det så här? Jag misstänker att detta är ytterligare ett exempel på att känslor och övertygelser går före fakta. Jag är inte mer imponerad av finansbranschens syn på hållbarhet; alltför många har dolt sig bakom ESG som ett försäljningsbegrepp, utan att verkligen reflektera över vad man kan påstå med trovärdighet utifrån sin egen erfarenhet och kunskap.

En stor fördel med att vara en investeringsboutique är att vi är ytterst nära våra kunder. I SKAGEN är våra kunder oss själva, våra familjer, våra vänner och våra grannar. När du är så nära måste du vara säker på att det du påstår är sant och baserat på fakta. I sin granskning av 2023 noterade SKAGENs styrelse att bolaget har varit en aktiv och ansvarsfull förvaltare för andelsägarna i samtliga fonder. Våra portföljförvaltare följer en klok och vetenskapsbaserad hållbarhetspolicy. Hållbarhetsanalys är en integrerad del av investeringsprocessen för varje enskild investering, något som är noggrant dokumenterat. Vårt aktiva engagemang är tydligt i de ESG-fall som vi har engagerat oss i och löst under året. Och vi upprätthåller nästan hundra procents aktiv stämmoröstning i de bolag vi investerar i. Du kan läsa mer detaljerat om vårt engagemang och våra röstningsaktiviteter under 2023 i hållbarhetsrapporten.

Jag kan inte med rimlighet påstå att investeringar i SKAGEN kommer att sakta ner klimatförändringarna, stoppa förstörelsen av biologisk mångfald, eller åtgärda den allvarliga ojämlikheten i världen. Men när vi investerar och interagerar med ett företag, gör vi det för att vi ser en tydlig fördel för våra andelsägare, en fördel baserad på ekonomisk vinning och bättre hållbarhetsresultat. Vi vet varför vi engagerar oss och vad vi förväntar oss att få ut av det. Detta har inget att göra med någon abstrakt bedömning från en tredje part av en självutnämnd hållbarhetsexpert; det handlar helt och hållet om en djup kunskap om de bolag vi investerar i, och hur vi tror att de kan förbättras och blomstra.

Där vi utan tvekan skulle kunna förbättra oss, är att övertyga er, våra kunder, om värdet av detta arbete och informera er om den nytta det medför. Den här rapporten, med sin analys av hållbarhetsmöjligheter och vår strategi för att integrera detta i vår investeringsprocess, tillsammans med tydliga exempel, är ett viktigt steg på vägen. Jag hoppas du uppskattar den och finner den intressant.

Hållbarhet

SKAGEN Focus: Tittar under radarn för att hitta framtida ledare inom ESG

Varför försummade småbolag som driver verkliga förändringar kan bli de stora vinnarna i den gröna ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Hållbarhet

SFDR: Vad är det och hur kommer det att påverka mig som kund?

Du kanske redan har hört talas om det, EU:s nya hållbarhetsförordning som håller på att införas på ...

Det är så vi engagerar oss i hållbarhet i bolagen

En viktig del i arbetet som aktiv förvaltare är att granska bolagen grundligt och driva dem i en ...

Vykort från Brasilien, Del III: Raízen och bioenergi

SKAGEN Kon-Tikis portföljbolag Raízens cirkulära syn på energiproduktionen belyser Brasiliens ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up