Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Handelskrig skapar möjligheter

Efter flera månaders upptrappning och hot från båda sidor, har USA och Kina inlett det som ser ut att vara ett första steg i ett handelskrig mellan två av världens största ekonomier. USA införde nyligen strafftullar på importprodukter från Kina till ett värde av 34 miljarder dollar, och Kina följde snabbt efter.

Eskaleringen från hot till handelskrig väntas ge ringar på vattnet. Tillgången till varor påverkar världshandeln, vilket kommer att leda till högre kostnader för industrin och högre priser på varor för konsumenter. Aktiemarknaderna över hela världen kommer också att påverkas.

Förberedd på oro

Men även om riskerna med ett handelskrig skapar oförutsägbarhet på kortare sikt, anser aktiefonden SKAGEN Globals förvaltare fortsatt att aktier är en attraktiv placering för långsiktiga investerare.

– Vi har sett detta komma länge. Signalerna från både Kina och USA har varit tydliga, och osäkerheten har legat i om Donald Trump faktiskt skulle genomföra sina hot. För oss som aktiva stock pickers öppnar oroligheter som dessa upp möjligheter. SKAGEN Global har ett brett investeringsmandat som ger oss möjligheten att köpa aktier i undervärderade bolag nästan var som helst. När andra investerare oroar sig för ett handelskrig kan vi fynda kvalitetsbolag. På lång sikt lönar det sig, även om det kan bli skakigt på kort sikt, säger Knut Gezelius i SKAGEN Global.

Under andra kvartalet har SKAGEN Global justerat portföljen och bland annat köpt in sig i tre amerikanska bolag: Mastercard, Moody’s och Tyson Foods.

Kortbolaget Mastercard gynnas av det globala skiftet från kontanter till elektroniska betalningar.

Kreditvärderingsbolaget Moody’s verkar i en marknad med ett fåtal aktörer och kommer över tid att gynnas av tillväxtmarknadernas övergång till finansiering via obligationer.

USA:s ledande kycklingproducent Tyson Foods har tidigare varit en del av portföljen. Bolagets aktiekurs föll på grund av kortsiktig oro, men proteintrenden och prisbilden är intakta.

– De senaste sex månaderna har SKAGEN Global ökat omfånget på möjliga bolag till portföljen, så att fonden snabbt kan ta chansen när  attraktiva möjligheter dyker upp, säger Knut.

Nu läggs grunden för god avkastning

– Det är när kurserna faller och oro råder som investerare och sparare kan göra goda investeringar. När du handlar aktier till låga kurser och motstår frestelsen att sälja när alla andra säljer, lägger du grunden för framtida avkastning, säger Pål Bergskaug som är försäljningschef på  SKAGEN i Norge.

– Det är i dessa perioder du kan ge den långsiktiga avkastningen ett lyft. De som köpte fondandelar under finanskrisen och hade is i magen, fick väl betalt för det.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up