Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

SKAGEN Kon-Tiki: Nya idéer föds i oron

Handelskonflikten eskalerar och gör det dyrare för bland annat Turkiet och Kina att exportera varor till USA. Ord- och tullkriget har orsakat oro i tillväxtmarknaderna, även i länder som inte direkt påverkas av de införda tarifferna. Indien, Sydafrika och Argentina hör till de länder vars valuta har påverkats av att investerare flytt till så kallade trygga hamnar. Vilket land kommer att drabbas härnäst och i vilken utsträckning? Finns det något som investerare inte är förtjusta i, är det osäkerhet.

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki har naturligt nog också påverkats av denna situation.

– Vi befinner oss i en period med turbulens och stora svängningar på börserna. SKAGEN Kon-Tiki är en koncentrerad och aktivt förvaltad fond som kan fluktuera mycket på kort sikt. Rädsla för att handelskriget kommer att eskalera ytterligare har lett till en svagare utveckling för SKAGEN Kon-Tiki , säger Fredrik Bjelland, en av fondens två portföljförvaltare.

Öppnar upp för nya investeringar

Bland SKAGEN Kon-Tikis bästa bidragsgivare hittills i år hittar vi bland annat det kinesiska läkemedelsbolaget China Shineway och den indiska jordbruksutrustnings-producenten Mahindra & Mahindra. För SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare är oroliga marknader inget nytt. Fluktuationerna i tillväxtmarknaderna är i allmänhet flera procentenheter högre än för utvecklade marknader. Och det är just i turbulenta tider som förvaltarna hittar kvalitetsbolag till lägre priser.

– Det positiva är att denna situation ger goda jaktvillkor för en aktivt förvaltad fond som SKAGEN Kon-Tiki, i motsats till passiva fonder. Investerare kommer åter att börja intressera sig för bolagens förmåga att skapa värde över tid, och svängningar som dessa gör att vi kan hitta bra bolag billigt. Tittar vi bakåt, har några av våra bästa investeringar gjorts under de sämsta förhållandena, säger portföljförvaltare Cathrine Gether.

De två förvaltarna Cathrine Gether och Fredrik Bjelland arbetar med flera nya idéer som i skrivande stund är på väg in i portföljen. Dessa bolag har en fördelaktigare relation mellan risk och möjlig avkastning och konkurrerar ut några av de befintliga innehaven.

Tillväxtmarknader

Engagemang i Asien: Lärdomar från tre dynamiska tillväxtmarknader

Under ett besök nyligen i Sydkorea, Vietnam och Indien utforskade vi tre mycket olika kulturer och ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Tillväxtmarknader

Fem skäl till att investera i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknaderna erbjuder spännande investeringsmöjligheter som öppnar upp för god långsiktig ...

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ...

Kvartalsuppdatering: Aktiva val gav skjuts i ett tufft kvartal

Både de utvecklade marknaderna och tillväxtmarknaderna upplevde nedgångar under det senaste ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up