Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

SKAGEN Kon-Tiki: Nya idéer föds i oron

Handelskonflikten eskalerar och gör det dyrare för bland annat Turkiet och Kina att exportera varor till USA. Ord- och tullkriget har orsakat oro i tillväxtmarknaderna, även i länder som inte direkt påverkas av de införda tarifferna. Indien, Sydafrika och Argentina hör till de länder vars valuta har påverkats av att investerare flytt till så kallade trygga hamnar. Vilket land kommer att drabbas härnäst och i vilken utsträckning? Finns det något som investerare inte är förtjusta i, är det osäkerhet.

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki har naturligt nog också påverkats av denna situation.

– Vi befinner oss i en period med turbulens och stora svängningar på börserna. SKAGEN Kon-Tiki är en koncentrerad och aktivt förvaltad fond som kan fluktuera mycket på kort sikt. Rädsla för att handelskriget kommer att eskalera ytterligare har lett till en svagare utveckling för SKAGEN Kon-Tiki , säger Fredrik Bjelland, en av fondens två portföljförvaltare.

Öppnar upp för nya investeringar

Bland SKAGEN Kon-Tikis bästa bidragsgivare hittills i år hittar vi bland annat det kinesiska läkemedelsbolaget China Shineway och den indiska jordbruksutrustnings-producenten Mahindra & Mahindra. För SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare är oroliga marknader inget nytt. Fluktuationerna i tillväxtmarknaderna är i allmänhet flera procentenheter högre än för utvecklade marknader. Och det är just i turbulenta tider som förvaltarna hittar kvalitetsbolag till lägre priser.

– Det positiva är att denna situation ger goda jaktvillkor för en aktivt förvaltad fond som SKAGEN Kon-Tiki, i motsats till passiva fonder. Investerare kommer åter att börja intressera sig för bolagens förmåga att skapa värde över tid, och svängningar som dessa gör att vi kan hitta bra bolag billigt. Tittar vi bakåt, har några av våra bästa investeringar gjorts under de sämsta förhållandena, säger portföljförvaltare Cathrine Gether.

De två förvaltarna Cathrine Gether och Fredrik Bjelland arbetar med flera nya idéer som i skrivande stund är på väg in i portföljen. Dessa bolag har en fördelaktigare relation mellan risk och möjlig avkastning och konkurrerar ut några av de befintliga innehaven.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up