Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

SKAGEN Kon-Tiki reste till Mongoliet för att lösa problem

För ett år sedan investerade tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki i Turquoise Hill Resources, ett gruvbolag som är börsnoterat i Kanada och USA. Bolaget äger 66 procent av Oyu Tolgoi, Mongoliets största koppar- och kolgruva i södra Gobiöknen. Gruvan drivs av australiensiska Rio Tinto, ett av världens största gruvbolag.

photo-1529002553897-6f5fdc76fa83.jpg

Förseningar i projektet

Projektet har dessvärre inte utvecklats som förväntat utan har blivit försenat och kostnaderna har ökat, vilket har pressat Turquoise Hill. Det råder också oenighet i Mongoliet om hur positivt projektet är för landet. Även om det hittills har inbringat mer än 2 miljarder dollar i skatt sedan starten 2013, har Mongoliet ännu inte fått utdelning för sitt direkta ägarskap.

Andra länder med utvecklings- och investeringsbehov får ofta royalties och tar ut avgifter mot att deras ägarandel minskas. Mongoliska myndigheter ville ha högsta möjliga ägarandel, och eftersom Mongoliets andel av investeringarna finansieras av Turquoise Hill, innebär det stora ränteutgifter som måste betalas innan ett överskott kan fördelas. De senaste prognoserna indikerar att detta ligger 10-15 år fram i tiden.

Oyu Ivanhoe.jpg

Möjliga lösningar

Under två dagar i Ulaanbaatar mötte SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare Fredrik Bjelland representanter för utrikesdepartementet och regeringen, internationella ambassadörer, utvecklingsinstitutioner och den lokala ledningen i Oyu Tolgoi för att förstå Mongoliets position. Han mötte också Oyu Tolgois största långivare och de andra investerarna i Turquoise Hill för att diskutera möjliga lösningar.

– Situationen är komplex men vi är positiva till möjligheten till en lösning som gynnar alla parter, säger Fredrik Bjelland.  

– Dagens aktiekurs prisar inte in en lösning och det ger en potentiellt stor uppsida om det blir en lösning.

Fokus på hållbarhet

Fredrik blev imponerad av den infrastruktur som redan är på plats i Gobiöknen. Oyu Tolgoi producerar idag ca 150 000 ton kopparkoncentrat och 6,5 ton guld om året som exporteras via Kina. Gruvdriften är effektiv, speciellt när det kommer till vattenanvändning, där 88 procent kommer från återanvändning. Därmed är Oyu Tolgois vattenanvändning 2/3 lägre än det globala genomsnittet.

Även om utvecklingen av underjordisk drift är viktig framöver för verksamheten och lönsamheten, kommer befintlig infrastruktur att fortsätta användas. Lokala underleverantörer och anställda är välrepresenterade, och gruvan ger 72 000 arbetstillfällen lokalt. Dessutom har Rio Tinto startat flera program för att främja utbyte med andra projekt runtom i världen.

– Jag blev särskilt positivt överraskad över att mer än 70 procent av ledningen i Oyu Tolgoi består av lokalt anställda. Det visar att projektet redan har positiva kringeffekter som Mongoliet kan dra nytta av framöver, säger Fredrik.

Oyu lunch.jpg

Positiva till utvecklingen

Projektet fortskrider nu medan förhandlingar med myndigheterna pågår. Även om SKAGEN Kon-Tiki ställer sig positivt till utvecklingen, är det klart att tydligare förutsättningar för vidare finansiering krävs.

– Som långsiktiga investerare hoppas vi kunna fortsätta att stötta utvecklingen i ett av världens mest lovande områden. Våra andelsägare ska känna sig trygga med att vi avvaktar med vidare investeringar tills förutsättningar för vidare värdeskapande är på plats. Vi har varit tydliga med våra förväntningar till mongoliska myndigheter. Tillsammans med medägaren Turquoise Hill kan vi stödja och ta del av vidareutvecklingen i Mongoliet och dess enorma resurser, säger Fredrik.

Bakgrund: Oyu Tolgoi
Under 2005 gjorde Turquoise Hills föregångare Ivanhoe Mines, ett fynd som skulle visa sig vara en av de största och mest betydelsefulla kopparfyndigheterna under det senaste decenniet. Med hjälp av australiensiska Rio Tinto, som nu är största ägaren i Turquoise Hill, planerade man att utveckla Oyu Tolgoi-gruvan i två faser. Ett dagbrott som påbörjades 2010 och började producera 2013, och en underjordisk gruva som påbörjades 2016. En av grundstenarna var att gruvan skulle komma det mongoliska folket till godo genom en direkt ägarandel på 34 prcsent och betydande intäkter från royalties, skatter och avgifter.
Bakgrund: Ivanhoe Mines
Ivanhoe Mines är ett bolag i SKAGEN Kon-Tikis portfölj, som projekterar i Demokratiska republiken Kongo och Sydafrika. Både Ivanhoe och Turquoise Hills är grundade av Robert Friedland.
Tillväxtmarknader

Engagemang i Asien: Lärdomar från tre dynamiska tillväxtmarknader

Under ett besök nyligen i Sydkorea, Vietnam och Indien utforskade vi tre mycket olika kulturer och ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Tillväxtmarknader

Fem skäl till att investera i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknaderna erbjuder spännande investeringsmöjligheter som öppnar upp för god långsiktig ...

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ...

Kvartalsuppdatering: Aktiva val gav skjuts i ett tufft kvartal

Både de utvecklade marknaderna och tillväxtmarknaderna upplevde nedgångar under det senaste ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up