Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Hur påverkade marknadsoron fonderna i januari?

Det var särskilt coronavirusets framfart som bidrog till svängningarna under månaden. Men marknadsvolatilitet är inte bara negativt när man är värdeinvesterare. Bland annat utnyttjade SKAGEN Focus det faktum att vissa marknader och sektorer föll lite för mycket, genom att köpa in sig i framför allt kinesiska bolag – till extremt attraktiva priser.

SKAGEN Global hade en god månad och stängde januari i fin form med en avkastning på  5,34 procent – hela 2,73 procentenheter över sitt jämförelseindex, och ligger också före på ett, tre och fem års horisont.

Även SKAGEN m2 klarade årets första månad väl och slog index med en avkastning på 3,70 procent, även om fondens innehav i Hongkong tyngdes av virusutbrottet. SKAGEN m2 är just nu världens bästa fastighetsfond mätt på såväl tre som fem år (källa: Citywire, 31.12.19).

SKAGEN Global: Positiv växelverkan

Medvinden för SKAGEN Global kom till stor del från innehavet i Intercontinental Exchange (ICE), som äger New York-börsen och driver en lång rad börser över hela världen. ICE var fondens bästa bidragsgivarei januari, med höga förväntningar och en överraskande positiv handelsvolym, vilket blev en katalysator för aktiens uppgång. På den andra sidan av spektrumet fanns specialförsäkringsbolaget Hiscox, som var den sämsta bidragsgivaren i januari. Efter tre år med naturkatastrofer och högre försäkringsutbetalningar i USA, justerade Hiscox ned förväntningarna för 2020.

SKAGEN Global köpte varken in nya eller sålde av existerande innehav under perioden, och även om den generellt starka utvecklingen under 2019 har inneburit att en del av det positiva momentumet i innehaven blivit mindre så är portföljen fortsatt attraktivt värderad på lång sikt.

SKAGEN m2: Japanska vinnaraktier

Fastighetssektorn är fortfarande särskilt attraktiv tack vare en stabil och ständigt stigande tillväxt, låga kostnader och solida kassaflöden. SKAGEN m2 gick starkt även i januari, trots den oro som marknaden upplevde.

Särskilt japanska Mitsui Fudosan, det största fastighetsinvesteringsbolaget i Japan, bidrog positivt till utvecklingen i januari. Mitsui Fudisan sålde delvis av aktierna i Oriental Land, och ledningen har en ambition att stärka värdet för aktieägarna ytterligare, vilket kan betyda att vi kommer att se ännu fler återköp. Coronavirus-utbrottet påverkade SKAGEN m2:s Hongkong-innehav negativt, och fonden valde att sälja av malaysiska Keck Seng och skära ned på innehavet i den internationella hotellkoncernen Melia för att minska risken.

SKAGEN Kon-Tiki: Motigt för kinesiska aktier

Det såldes häftigt på flera globala aktiemarknader när allvaret kring coronaviruset gick upp för investerare. Även om SKAGEN Kon-Tiki har relativt liten exponering mot Kina så märktes bekymren likväl. Fondens kinesiska innehav hade det tufft – både Chinaq Unicom och Bank of China bidrog negativt i portföljen. Samtidigt föll också fondens mer cykliska innehav, inklusive det kanadensiska gruvbolaget Ivanhoe Mines, naturgasbokaget Golar LNG och oljetank-rederiet Euronav, i takt med att rädslan för en global ekonomisk härdsmälta ökade.

SKAGEN Kon-Tiki stänger därför januari på -2,04 procent vilket är en aning sämre än fondens jämförelseindex MSCI Emerging Markets, som slutade på -1,82 procent.

Bland fondens positiva bidragsgivare återfinns Samsung Electronics och Atlantic Sapphire. Den sydkoreanska IT- och elektronikgiganten hade ett starkt resultat 2019, och den innovativa norska laxuppfödaren kunde visa upp interna uppköp och ett gott operationellt momentum.

SKAGEN Focus: Guld och socker är inte nog

Den brasilianska socker- och etanolproducenten Sao Martinho nådde förvaltarnas kursmål tidigt under månaden och såldes därför. Sao Martinho har rusat mer än 60 procent sedan oktober 2019 och har konsekvent varit en positiv bidragsgivare i SKAGEN Focus. Roxgold var också ett starkt innehav under januari då bolaget – med närmast perfekt timing – gjorde nya guldfynd, medan guldpriset ökade som konsekvens av den tilltagande oron på den finansiella marknaden. Allt detta till trots, slutade SKAGEN Focus månaden på -4,26 procent.Men utsikterna är desto ljusare: intresset för värdetillgångar som ökade mot årsskiftet avtog i januari, och flödena riktades mot dyra, överdrivet populära tillväxtaktier. Det ger goda möjligheter att köpa in sig extremt billigt i undervärderade värdebolag.

SKAGEN Vekst: Olja och läkemedel

Även i SKAGEN Vekst blev rädslan för fallande tillväxt en negativ faktor. Oron påverkade energimarknaderna kraftigt och fondens exponering mot naturgas betydde att fraktbolag som Flex LNG och Gola LNG samt producenter som det ryska gasbolaget Gazprom och holländsk-engelska Shell, bidrog negativt till utvecklingen.

I den andra delen av vågskålen återfinns danska Novo Nordisk, fondens största position, som bidrog positivt med bland annat utgångspunkt i produktnyheter och höga förväntningar på koncernens bantningspreparat. Det schweiziska läkemedelsbolaget Lonza Group presenterade också ett gott resultat som fick aktiekursen att stiga till nya höjder. Lonza Group-aktien har stigit med mer än 65 procent de senaste tolv månaderna.

Läs mer i fondernas månadsrapporter

Hur påverkas fonderna av coronaviruset?

Även om det vore oklokt att underskatta det potentiella hotet från coronaviruset och den allvarliga påverkan på de drabbade, är den nuvarande marknadsreaktionen förväntad.

Läs mer arrow_right_alt
Aktiemarknaden

Globala megatrender sätter fastigheter i centrum

Fastigheter som investering blir allt viktigare i den globala ekonomin. Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiemarknaden

Fyra anledningar till att du kan vara lugn trots oron på börsen

Det finns framför allt en anledning till att du som sparar i fonder kan ta oron på börsen och ...

Fondexpertens tips i orostider

- Det är under perioder som denna du kan lägga grunden för en god långsiktig avkastning, säger Pål ...

Bör investerare vara oroliga för Ryssland?

Det råder stor osäkerhet kring situationen mellan Ryssland och Ukraina och förhoppningarna om en ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up