Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

SKAGEN-Kon-Tiki: Är värde på väg tillbaka?

Tillväxtmarknaderna tog en liten andningspaus i augusti, medan de globala marknaderna fortsatte att visa styrka.

SKAGENs globala tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki ökade med 3,03 procent i augusti, vilket är 1,69 procentenheter mer än tillväxtmarknadsindex. Hittills i år ligger dock fonden efter index, men vi ser uppmuntrande tecken på att vår aktiva, värdebaserade investeringsfilosofi kan få dragkraft efter en lång period under vilken dyra tillväxtaktier har gått starkt.

Läs också: Tillväxt- eller värdeaktier?

Goda resultat från Sydkorea

Bland SKAGEN Kon-Tikis bidragsgivare lyste tre sydkoreanska innehav under månaden: LG Chem, som övergår från ett kemiföretag till att befästa sitt ledarskap som batteritillverkare, och levererade bättre än förväntat resultat. LG Electronics återhämtade sig efter att ha genererat solida resultat med bättre utsikter. Hyundai Motor drivs också av starka intäkter samt mer fokus på deras styrka och potential inom framtida mobilitet.

Fondens råvarurelaterade namn inklusive UPL och Ivanhoe Mines bidrog ytterligare till den goda avkastningen.

Lax på land fortsatt intressant

På den negativa sidan, påverkades den hållbara laxproducenten Atlantic Sapphire av den Covid-relaterade avmattningen i byggnadsverksamheten och den efterföljande inverkan på kort sikt på fångst och kapitalutgifter. Investeringen är fortfarande mycket intressant, eftersom bolaget är nära att revolutionera laxodlingen genom att förlägga den på land.

Även Samsung Electronics och Micron Technology bidrog på nersidan i takt med att de kortsiktiga utsikterna för prissättning för minneschip försämrades.

Attraktivt värderad

Om vi blickar framåt, så har de nuvarande marknadsförhållandena en stor likhet med andra perioder av avkastningsjakt. Stora aktiekursökningar utan motsvarande förbättring av grundläggande faktorer hämmar framtida avkastning. På samma sätt kommer en aktiekurs som inte följer fundamenta, allt annat lika, att ge bättre framtida avkastning. Enligt vår uppfattning lutar SKAGEN Kon-Tiki nu betydligt mot det senare.


SKAGEN KonTikis portfölj består för närvarande av 44 innehav som handlas till attraktiva 11,5x 2020 P / E och 0,9x nuvarande P / B, vilket kan jämföras med tillväxtmarknader på nära 18x respektive 1,3x.

Inte prenumerant än? Ta del av nyheter, artiklar och annat som kommer att förgylla din inbox!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up