Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

SKAGEN-Kon-Tiki: Är värde på väg tillbaka?

Tillväxtmarknaderna tog en liten andningspaus i augusti, medan de globala marknaderna fortsatte att visa styrka.

SKAGENs globala tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki ökade med 3,03 procent i augusti, vilket är 1,69 procentenheter mer än tillväxtmarknadsindex. Hittills i år ligger dock fonden efter index, men vi ser uppmuntrande tecken på att vår aktiva, värdebaserade investeringsfilosofi kan få dragkraft efter en lång period under vilken dyra tillväxtaktier har gått starkt.

Läs också: Tillväxt- eller värdeaktier?

Goda resultat från Sydkorea

Bland SKAGEN Kon-Tikis bidragsgivare lyste tre sydkoreanska innehav under månaden: LG Chem, som övergår från ett kemiföretag till att befästa sitt ledarskap som batteritillverkare, och levererade bättre än förväntat resultat. LG Electronics återhämtade sig efter att ha genererat solida resultat med bättre utsikter. Hyundai Motor drivs också av starka intäkter samt mer fokus på deras styrka och potential inom framtida mobilitet.

Fondens råvarurelaterade namn inklusive UPL och Ivanhoe Mines bidrog ytterligare till den goda avkastningen.

Lax på land fortsatt intressant

På den negativa sidan, påverkades den hållbara laxproducenten Atlantic Sapphire av den Covid-relaterade avmattningen i byggnadsverksamheten och den efterföljande inverkan på kort sikt på fångst och kapitalutgifter. Investeringen är fortfarande mycket intressant, eftersom bolaget är nära att revolutionera laxodlingen genom att förlägga den på land.

Även Samsung Electronics och Micron Technology bidrog på nersidan i takt med att de kortsiktiga utsikterna för prissättning för minneschip försämrades.

Attraktivt värderad

Om vi blickar framåt, så har de nuvarande marknadsförhållandena en stor likhet med andra perioder av avkastningsjakt. Stora aktiekursökningar utan motsvarande förbättring av grundläggande faktorer hämmar framtida avkastning. På samma sätt kommer en aktiekurs som inte följer fundamenta, allt annat lika, att ge bättre framtida avkastning. Enligt vår uppfattning lutar SKAGEN Kon-Tiki nu betydligt mot det senare.


SKAGEN KonTikis portfölj består för närvarande av 44 innehav som handlas till attraktiva 11,5x 2020 P / E och 0,9x nuvarande P / B, vilket kan jämföras med tillväxtmarknader på nära 18x respektive 1,3x.

Inte prenumerant än? Ta del av nyheter, artiklar och annat som kommer att förgylla din inbox!

Det lönar sig att månadsspara!

Att fondspara varje månad är ett klokt och enkelt sätt att spara. Oavsett om börsen går ner eller om den stiger, så är månadssparande för de allra flesta den strategi som fungerat bäst historiskt. 

Läs mer arrow_right_alt
Aktiv förvaltning

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiv förvaltning

Oktober: Räntor och inflation igen

Det var inflation och räntenivåer som skrämde investerarna i oktober och skickade globala aktier ...

Vitescolyft för SKAGEN Focus

Aktieägarna i den tyska fordonsleverantören Vitesco har mottagit ett attraktivt bud på sina aktier. ...

-Vi är tillbaka!

Aktieplockare och värdeaktier kan gå ljusare tider till mötes, säger investeringsdirektören ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up