Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Hållbarhetsrapport för andra kvartalet

Sedan början av 2020 ger vi ut en separat hållbarhetsrapport varje kvartal med information om vårt hållbarhetsarbete i fonderna och i SKAGEN. Till exempel rapporterar vi om fondernas koldioxidavtryck och deras riskrating samt ger uppdateringar om aktuella hållbarhetsfrågor.

I den senaste rapporten skriver SKAGENs investeringschef Alexandra Morris om framtiden för arbetstagare och arbetsmarknaden i den post-pandemiska världen, och varför det är viktigt för investerare att överväga sociala förhållanden vid sidan av de miljömässiga. Läs mer på sidan 4 i rapporten.

Aktiv och engagerad ägare

En stor del av rapporten ägnas åt vårt förvaltarskap som aktiva ägare, vilket är kärnan i SKAGENs hållbarhetsarbete. Du kan läsa om vår röstningsaktivitet (våra fonder röstade vid 98% av röstningsbara möten och vid 98% av de röstningsbara punkterna) samt vår engagemangsaktivitet med portföljbolag där vi inledde en dialog om nio nya fall under kvartalet. Ett exempel på framgångsrikt engagemang är guldgruvbolaget Roxgold med verksamhet i Burkina Faso och Elfenbenskusten. Bolaget är ett innehav i SKAGEN Focus, och vi har tryckt på för att de ska förbättra kommunikationen om hur de arbetar med miljöskydd, arbetsplatssäkerhet och aktieägaravkastning.

När COVID-19 började spridas i Afrika visade Roxgold ett starkt engagemang och ansvar för att mildra effekterna av viruset och omsorg om sina anställdas och de omgivande samhällenas välbefinnande. De införde omfattande rutiner vid alla gruvor och arbetsplatser. Roxgold anlitade också en epidemiolog för att bidra vid karantän och isolering av anställda med symtom och andra som har haft kontakt med dem som uppvisat symtom. Läs mer på sidan 8-9 i rapporten. 

Samarbete under flera år ger resultat

En höjdpunkt är den sydkoreanska teknikjätten Samsung, en långvarig investering i flera av våra aktiefonder. Efter många års målinriktat hållbarhetsarbete och aktivt engagemang i företaget har Samsung förbättrats mot nästan alla våra fördefinierade kriterier, och kunde tas bort från Storebrands observationslista under kvartalet. Det ingår nu fullt ut i koncernens investeringsunivers. Läs mer på sidan 5-6.

- Att investera ansvarsfullt är en central del av vår verksamhet och ett område där det finns en stor möjlighet att påverka övergången till ett hållbart samhälle. Vi tror på att vara en aktiv ägare för att bidra positivt både till fondernas avkastning och samhället. Och som långsiktiga investerare ser vi att vi spelar en viktig roll i många företag, säger Sondre Myge Haugland, ESG-specialist.

Hållbarhet

SKAGEN Focus: Tittar under radarn för att hitta framtida ledare inom ESG

Varför försummade småbolag som driver verkliga förändringar kan bli de stora vinnarna i den gröna ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Hållbarhet

Hållbarhetsrapport 2023: Investeringar för ekonomisk vinst och hållbarhet

Även om vi inte påstår att vi kan bromsa klimatförändringarna kan vi med säkerhet säga att när vi ...

SFDR: Vad är det och hur kommer det att påverka mig som kund?

Du kanske redan har hört talas om det, EU:s nya hållbarhetsförordning som håller på att införas på ...

Det är så vi engagerar oss i hållbarhet i bolagen

En viktig del i arbetet som aktiv förvaltare är att granska bolagen grundligt och driva dem i en ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up