Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Revolution i laxbranschen

Det var en ovanlig investering för tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki, då de bestämde sig för att gå in i det landbaserade odlingsbolaget Atlantic Sapphire 2017. Bolaget hade kommit en lång väg med att lösa många av utmaningarna med landbaserad laxodling. Denna form av odling är mer hållbar eftersom den inte förorenar havet och fiskarnas hälsa förbättras avsevärt. 

- Vi investerade i Atlantic Sapphire i ett tidigare skede än vi brukar göra. Men vi såg en unik möjlighet att vara med i ett spännande bolag med potential att revolutionera laxodlingsbranschen, säger Cathrine Gether.

Kraftig kursökning

Sedan SKAGEN Kon-Tiki investerade i bolaget för ett drygt år sedan har aktien stigit med 150 procent. Atlantic Sapphire har sedan dess noterats på Merkur Markets.

- När vi köpte in oss med 10 procent av bolaget kom bland andra DNB med på lånesidan. Det var ett gott tecken med tanke på att de har så stor kompetens inom branschen. Men det viktigaste för oss var människorna bakom bolaget. Johan Andreassen har varit i branschen under hela sitt yrkesliv och har en enorm kunskap. Han har investerat stora summor i företaget, så han sitter i samma båt som aktieägarna, säger Cathrine Gether.

Odling på land

Atlantic Sapphire startades 2010 av de norska laxentusiasterna Johan Andreassen och Bjørn-Vegard Løvik. Deras idé var att bedriva laxodling på ett mer hållbart och mindre förorenande sätt. De staratde en laxodling på land i Danmark, som baserades på återvinningsteknologi. Laxen får simma fritt i en motströmsbassäng, för att efterlikna den vilda laxens förhållanden, och exponeras inte för olika smittor. Avfallet från anläggningen omvandlas till gödsel och biogas. På så visminskas föroreningarna och fisken är fri från antibiotika och mikroplaster. 

- Det är helt klart Atlantic Sapphire som har kommit längst inom landbaserad laxodling. De har testat och misslyckats, men de har lyckats producera lax av bästa kvalité. Anläggningen i Danmark var deras testbas, och nu håller de på att starta en stor anläggning i Miami där målet är att producera 90 000 ton lax.

Lokal produktion

Landbaserad laxodling har många fördelar och dessutom kan produktionen förläggas närmare slutkonsumenterna

- Äntligen kan man odla fisken i närhet av de som konsumerar den. Man slipper frakta laxen med flyg över Atlanteren, vilket sparar både fraktkostnader och miljöpåverkan. Dessutom sparar man många dagara på frakt och fisken kommer fram mycket färskare.

Bolaget har vunnit flera miljöutmärkelser och har tagit patent på den unika processen där vatten pumpas upp och renat avfallsvatten pumpas ner i grunden där det renas naturligt.

 I Miami har laxäggen släppts ut i anläggningen, vilket är en stor milstolpe eftersom det har varit ett stort byggprojekt hittills. Om bolaget fortsätter leverera enligt sin plan framöver, har vi bara sett början på något som kommer att revolutionera laxbranschen. Även efter en mycket god kursutveckling ser vi detta som en långsiktig investering som kan mångdubblas genom dne enorma potentialen i en bransch där konventionell laxodling har svårt att växa på grund av regleringar och biologiska problem. Samtidigt växer efterfrågan. De ligger många år före allt annat vi har sett inom landbaserad laxodling, säger Cathrine Gether.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up