Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Vykort från Brasilien, Del II: Suzano – Materialjätten

Att engagera och spendera tid med de bolag vi investerar i är nyckeln till SKAGENs långsiktiga framgång som aktiv fondförvaltare. Detta gäller särskilt när det kommer till investeringar i tillväxtmarknader, där imponerande verksamhet kan hittas under ytan. Ett sådant exempel är Suzano, som är en av de största vertikalt integrerade tillverkarna av massa- och pappersprodukter tillverkade av planterad eukalyptus i Latinamerika. Dess imponerade portfölj av hållbara produkter inkluderar bestruket och obestruket tryck- och skrivpapper, kartong, mjukpapper, avsalumassa och fluffmassa för att nämna några. Ännu mer imponerande är bolagets historia inom hållbart skogsbruk.

Tillbaka till Moder Natur

Parque das Neblinas ägs av Suzano och drivs av den icke-statliga organisationen Instituto Ecofutoro, och är ett miljöreservat som stäcker sig över sju tusen hektar. På 1940-talet avverkades dess urskogar för att dess träkol skulle användas av de lokala stålverken, och när urskogen började att urholkas introducerades eukalyptus och odlades i stället.

Området som förvärvades av bolaget på 1960-talet visade sig vara utmanande att sköta produktivt. Suzano satte sig för att förvalta området med assisterad naturlig förnyelse. I huvudsak såddes några frön och naturen skötte resten, men övervakades av aktiv skogsvård och skogsvakter. Idag är parken ett utmärkt exempel på hur man kan återföra produktiv mark till naturen.

"Det finns inga dåliga arter, bara dålig förvaltning"

Även om parken tjänar en viktig del av Suzanos bredare sociala syfte att utbilda och omvandla människors relation till naturen, är bolaget också på ett bredare uppdrag i Brasilien, nämligen att säkerställa långvarig biologisk mångfald.

Suzano bygger 500 meter breda korridorer i de tre biom som de verkar i: Atlantskogen, den brasilianska savannen och Amazonas. Dessa korridorer kommer att koppla samman använd mark och är samtidigt avsedda att bekämpa vad Suzano ser som den största risken för biologisk mångfald – habitatfragmentering med förlust av ursprungsarterna.

Samtidigt speglar parken vad Suzano anser vara ett kritiskt affärsmotiv för långsiktig kommersiell framgång. Deras eukalyptusväxter odlas ofta omväxlande med inhemsk skog, där den inhemska skogens goda tillstånd är en integrerad del av hälsan hos bolagets ekonomiska tillgångar. Det fyller en viktig roll för att motverka fysiska klimatrisker.

 Den imponerande Limeira fabriken

En två timmars bilresa från Parque das Neblinas ligger Suzanos Limeira fabrik. Den närliggande staden är hem för 300 000 människor och är ett viktigt industricentrum i det inre av delstaten São Paulo. Den största verksamheten i fabrikens produktportfölj är papperstillverkning, med 140 lastbilar som levererar 7 300 kubikmeter virke om dagen. Leveransen kommer från Suzanos egna eukalyptusfarmar som har en genomsnittlig radie på endast 200 km – vilket visar den kostnadseffektiva integrerade modellen för investeringsfallet.

Varje år producerar Limeira fabriken 400 000 ton avsalumassa, 400 000 ton papper och 290 000 ton integrerade massaprodukter. Omfattningen av Suzanos verksamhet blir ännu mer imponerande när man tar hänsyn till att Limeira fabriken är ett av Suzanos minsta.

imageyifv.png

På en guidad rundtur i lokalerna blir kontrasterna återigen tydliga – exteriören är inte representativ för fabrikens inre. Effektiviteten är imponerande, likaså luftfuktigheten och värmen när pappret torkas. Cirka 1200 anställda arbetar på platsen, i tre roterande skift, med en högautomatiserad produktionsprocess. När vi tittar på pappret som produceras får vi veta att när massa arken väl har formats tar det enbart 4,5 minuter för arken att gå från torkningsprocess till färdig produkt.

Kanske ännu mer imponerande än omfattningen av Suzanos verksamhet på Limeira, är FoU-avdelningen på plats, bestående av 40 högutbildade forskningstekniker. Deras intensiva fokus och syfte är tydligt: att hitta nästa potentiellt disruptiva användning av Suzanos produkter, som sträcker sig över mode och textilier till smink och kosmetika.

Efter två intensiva dagar med Suzano har bolagets hållbara investeringsfall blivit ännu tydligare. Återigen påminns vi om vikten av att engagera oss i våra långsiktiga innehav på en av de mest spännande tillväxtmarknaderna världen har att erbjuda.

Läs mer:

Vykort från Brasilien, Del 1: Möjligheternas land

Tillväxtmarknader

Engagemang i Asien: Lärdomar från tre dynamiska tillväxtmarknader

Under ett besök nyligen i Sydkorea, Vietnam och Indien utforskade vi tre mycket olika kulturer och ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Tillväxtmarknader

Fem skäl till att investera i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknaderna erbjuder spännande investeringsmöjligheter som öppnar upp för god långsiktig ...

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ...

Kvartalsuppdatering: Aktiva val gav skjuts i ett tufft kvartal

Både de utvecklade marknaderna och tillväxtmarknaderna upplevde nedgångar under det senaste ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up