Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Förvaltarna väl rustade inför presidentvalet

2016 har varit ett händelserikt år hittills. Britternas folkomröstning om utträde ur EU och nomineringen av Donald Trump som republikanernas presidentkandidat är kanske de två största politiska överraskningarna.

Etter Brexit-omröstningen reagerade de globala aktiemarknaderna spontant, och kurserna för några av SKAGENs portföljfbolag föll tillfälligt. Bland annat SKAGEN Globals förvaltare använde kursfallet till att öka exponeringen mot vissa utvalda bolag.

Använder sig av felprissättningen

– När man talar om valet i USA är det tveklöst att man ur ett marknadsperspektiv på sätt och vis vet vad man får med Hillary Clinton. Medan Donald Trump mer ses som en joker, säger Søren Milo Christensen från teamet bakom aktiefonden SKAGEN Global i den senaste kvartalsuppdateringen.

– Om Trump vinner kommer det att skapa osäkerhet. Marknaden gillar inte osäkerhet och det kommer att ge upphov till volatilitet – troligtvis på nedsidan. När det gäller hur vi positionerar oss, forsöker vi inte tjäna pengar på en händelse där vi inte kan analysera utfallet i förväg. Men vi forsöker se till att portföljen är konstruerad så att vi inte är överexponerade mot ett speciellt utfall. Marknaden har en tendens att överregera och om Trump vinner står vi beredda att utnyttja de felprissättningar som kan uppstå, på samma sätt som vi gjorde etter Brexit-omröstningen.

Export till USA

Även tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare säger sig vara rustade inför valet i USA.

– Den största risken ligger i bolag som exporterar till USA, som har amerikanska konkurrenter som tillverkar inom landet. Men det är mycket begränsat. Vår största position, Hyundai, tillverkar 70 procent av bilarna som säljs på den amerikanska marknaden i USA. Samsung har inga konkurrenter med produktion i USA. De tillverkar minneskort i USA, men det är för export till den asiatiska marknaden. I vår portfölj finns några bolag som delvis är exponerade men det är begränsat. Till exempel ABB har 23 000 personer som arbetar i USA, så man kan på sätt och vis kan kalla det ett amerikanskt företag, säger aktiefonden SKAGEN Kon-Tikis huvudförvalatreförvaltare Knut Harald Nilsson i den senaste kvartalsuppdateringen. 

Se också:

Möjligheter att tjäna pengar i utmaninagrnas tid

Ökad osäkerhet om Trump vinner

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.