Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Alexandra Morris: Vad betyder Trump 2.0 för investerare?

Efter det amerikanska valet har aktiemarknaderna generellt visat en nöjdhet över Donald Trumps tydliga seger och det republikanska partiets framgång. Inte oväntat med hans "America First"-agenda, har amerikanska aktier upplevt de största vinsterna. S&P 500-indexet har stigit med 3 procent sedan Trump utropades som vinnare och nått en ny topp som säkert gläder presidenten.

Investerare hoppas att den 47:e presidenten kommer att genomföra sina löften om att sänka bolagsskatter, minska byråkratin och höja tullavgifter för att stimulera ekonomin och "göra Amerika stort igen". Hittills har banker (+7 procent), småbolag (+5 procent), teknikbolag (+6 procent) och industribolag (+4 procent) varit de största vinnarna av denna "Trump-effekt". Energibolag (+3 procent) har också fått en skjuts tack vare förväntningar på ökad produktion av fossila bränslen[1].

Men det är inte bara goda nyheter för den nyvalde presidenten. Räntorna på obligationer, förväntningar om högre räntor och en starkare amerikansk dollar tyder på att investerare tror att hans politik kommer att öka inflationen. Utsikterna till högre räntor på sikt har påverkat amerikanska fastighetsaktier negativt (-4 procent). Förnybara energibolag sjönk också (-6 procent) på grund av rädslan för att Trump ska slopa gröna subventioner och skattelättnader som utlovats under Demokraternas Inflation Reduction Act (IRA)[2].

Reaktionen utanför USA har varit mer dämpad. Både tillväxtmarknader och europeiska aktier har hållit sig stabila medan investerare utvärderar valresultatet och vad som väntar härnäst.

In i det okända

Även med erfarenheten från Trumps första presidentperiod och den förväntade marknadsreaktionen på hans återval, är de långsiktiga konsekvenserna av "Trump 2.0" osäkra.

Det enda vi kan vara säkra på är hans oförutsägbarhet. Tidigare kom Trump med många stora politiska löften som antingen drogs tillbaka eller ändrades avsevärt. Hans nuvarande löfte om att införa 20 procents tull på all import och 60 procent på varor från Kina kan också justeras om det visar sig öka inflationen, vilket många förväntar sig. Hans plan att begränsa invandring och deportera tusentals arbetare kan också mildras av samma anledning.

Från Federal Reserves möte i torsdags verkar det som om Trump inte kommer att få sin vilja igenom i allt, trots om han kontrollerar Vita huset, Senaten och Kongressen. Fed-chefen Jerome Powell uttalade att han inte kommer att avgå om Trump ber om det och att presidenten inte har rätt att avsätta honom. Även om Trump kanske fortsätter att kritisera centralbankens politik –har han lovat att skapa en skuggkommitté för att pressa ner räntorna – det kan visa sig att hans inflytande är begränsat.

En annan sak som är säker med Trump är att han kommer att försöka driva den amerikanska aktiemarknaden så högt som möjligt. Under sin första period använde han ofta S&P-indexet som en måttstock för sin egen framgång. Men eftersom aktiekurserna nu är högre värderade än tidigare, har han mindre utrymme för misstag.

Detta innebär att betydande vinsttillväxt krävs för att uppnå ytterligare aktievinster. Innan valet förväntades amerikanska företag öka resultat per aktie (EPS) med cirka 9 procent i år och 15 procent nästa år. Goldman Sachs uppskattar att en sänkning av bolagsskatten från 21 procent till 15 procent kan lägga till ytterligare 4 procent i EPS, vilket kan ge positiva effekter på aktiemarknaden på kort sikt.

image7a08a.png

Håll huvudet kallt

Historiskt sett har valresultat haft begränsad långvarig effekt på aktiemarknaderna och jag tror att det även kommer att vara fallet denna gång. Företag över hela världen anpassar sig snabbt till nya regler och handelsförhållanden, som vi såg under COVID-19. Detta gäller särskilt för företag med starka finanser och skickliga ledare. Det understryker vikten av att förstå företagens grundläggande styrka och att välja aktier baserat på detta, snarare än att blint följa index.

En annan positiv faktor är att värdeaktier ofta går bättre när ekonomin växer, eftersom förutsättningarna då är gynnsamma för sektorer som finans, energi, industri och material. Detta är särskilt relevant när priserna är låga från början. För närvarande är amerikanska värdeaktier 40 procent billigare än tillväxtaktier, vilket är mycket ovanligt. Små företag handlas också med rabatt jämfört med stora och kan dra nytta av en ekonomi-driven uppgång i värdeaktier.

Slutligen är det sannolikt att Trump-perioden kommer att präglas av händelser och volatilitet på marknaderna—hans första period var det. Han kommenterade regelbundet allt från geopolitik till kryptovalutor. Därför är det viktigare än någonsin att skilja mellan brus och det som verkligen betyder något. Hos SKAGEN kommer vi att fortsätta hålla oss lugna, fokusera på långsiktiga mål och vara redo att utnyttja möjligheter när de uppstår.

Alla siffror per 2024-10-31 om inte annat anges.

Referenser
[1] I USD per 2024-11-08. Dow Jones U.S. Banks Index, Russell 2000-index, Dow Jones U.S. Industrials Index, NASDAQ 100 Technology Sector Index, S&P 500 Energy Index.
[2] I USD per 2024-11-07. S&P 500 Real Estate Index, S&P Global Clean Energy Index.

 

Börsen

SKAGEN Global: Hur den nya amerikanska presidenten kan påverka aktiemarknaderna

Portföljförvaltaren Knut Gezelius förklarar hur valet av en ny president kan påverka de globala ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Knut Gezelius gästade Inför Börsveckan hos Alpcot

Nyligen var SKAGEN Globals chefsförvaltare Knut Gezelius gäst hos Alpcots populära sändning «Inför ...

Oktober: En marknad i väntan

De globala aktie- och obligationsmarknaderna svängde en del under oktober månad. Investerarnas ...

Nedräkning till det amerikanska valet: Ekonomin i fokus

Vad är viktigast för amerikanska väljare i presidentvalet den 5 november och hur ser utsikterna ut ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up