Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Pilarna vände nedåt, men inte för tillväxtmarknaderna

Efter en sommar av mer lättnad på världens aktiemarknader vände de globala börserna tillbaka nedåt igen i augusti. Stigande räntor, lägre tillväxt och en växande kriskänsla efter centralbankernas signaler påverkade marknaderna negativt. På toppen av detta, europeiska energipriser som ytterligare skjutit i höjden och ökade geopolitiska spänningar mellan USA och Kina vilket också påverkade stämningen på marknaderna. Det finns indikationer på att den ekonomiska nedgången redan har prisats in i värderingarna, åtminstone när det gäller råvaror och industrivaror. De har redan nått en nivå som speglar investerarnas ökade rädsla för att krisen väntar runt nästa hörn.

Trots fallande råvarupriser och en kraftig uppgång för den amerikanska dollarn lyckades tillväxtmarknaderna hålla sig på pluss och ligger nu före de utvecklade marknaderna hittills i år. Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki blev därmed den enda fonden med positiv avkastning under månaden.

Läs samtliga fondrapporter för augusti här.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki levererade en avkastning på 3,7 procent i augusti, efter jämförelseindexets 4,7 procent. De senaste fem åren har fonden gett en årlig genomsnittlig avkastning på 3,4 procent, mot index som under samma period gett en avkastning på 6,5 procent.

De bästa bidragsgivarna för månaden var de brasilianska livsmedelskedjorna GPA och Assai, som båda har presterat bra trots stigande inflation. Även det kinesiska oljebolaget CNOOC presterade i linje med förväntningarna och ökade sin extraordinära utdelning med 130 procent.

På andra sidan av skalan upplever Samsung Electronics prispress när kunderna minskar sina lager. Trots goda resultat under andra kvartalet hade det indonesiska mediekonglomeratet MNCN fortfarande lägre tillväxt än väntat, framförallt på grund av ökade programkostnader. Även den landbaserade laxodlaren Atlantic Sapphire hade ett tufft kvartal, men har nu skaffat tillräckligt med kapital för att kunna fortsätta sin expansion.

SKAGEN Kon-Tiki gick inte in i några nya bolag under månaden utan sålde ut fondens lilla mindre position i China Shineway, en producent av traditionell kinesisk medicin.

Läs mer om SKAGEN Kon-Tiki i månadsrapporten.

SKAGEN m2

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 gick något bättre än jämförelseindex under månaden, även om fonden backade -1,3 procent, mot index på -1,5 procent. De senaste fem åren har SKAGEN m2 gett 8,1 procent i årlig genomsnittlig avkastning medan index har gett 5,6 procent under samma period.

Det finns stora rabatter på globala fastighetsbestånd nu, men det finns samtidigt stora skillnader mellan regioner och sektorer. Månadens bästa bidragsgivare var den brasilianska logistikoperatören LOG, som levererade ett bra kvartalsresultat. ESR Group bygger och förvaltar bland annat lager och distributionscenter i Asien och gick också bra. Self Storage Group kunde rapportera förvånansvärt hög beläggning och visar därmed motståndskraft i en turbulent tid.

Det största negativa bidraget för månaden var det amerikanska UMH som stod för. Bolaget producerar och förvaltar prefabricerade hus och har påverkats negativt av nedgången i försäljningen av nya bostäder.

Läs mer om SKAGEN m2 i månadsrapporten.

SKAGEN Focus

Globalfonden för små och medelstora bolag, SKAGEN Focus, backade 1,9 procent i augusti, mot index som gick tillbaka 1,1 procent. De senaste fem åren har fonden gett 9,7 procent i årlig genomsnittlig avkastning medan index gett 13,3 procent.

Det bästa bidraget kom från den franska spelproducenten Ubisoft, som bland annat ligger bakom den populära Assasins Creed-serien, och som har aviserat en rad lovande nysläpp. China Communications Construction Group, engagerad i konstruktion och drift av infrastruktur, bidrog också väl.

I den motsatta änden var månadens sämsta bidragsgivare silvergruvbolaget Fortuna Silver, som drabbades av fallande guld- och silverpriser. I samma kategori hittar vi den koreanska lågpriskedjan E-Mart. Den senare brottas med högre investeringskostnader som överskuggar företagets grundläggande lönsamhet.

Under perioden köpte SKAGEN Focus in sig i det amerikanska cybersäkerhetsföretaget NortonLifeLock, som enligt förvaltarna handlas till fin rabatt. Omvänt sålde fonden helt ut Graftech, som tillverkar grafitelektroder. Även försäkringsbolaget Lincoln National försvann ur portföljen, eftersom aktien inte utvecklades som förväntat.

Läs mer om SKAGEN Focus i månadsrapporten.

SKAGEN Global

Den globala aktiefonden SKAGEN Global hamnade en bit efter sitt jämförelseindex i augusti. Fonden slutade månaden på -1,8 procent mot index på pluss 0,5 procent. De senaste fem åren har SKAGEN Global gett 13,4 procent i årlig genomsnittlig avkastning och index har under samma period gett 13,3 procent.

Månadens bästa prestation stod det amerikanska avfallshanteringsföretaget Waste Management för. Bolaget visar defensiv taktik och har presenterat en optimistisk kvartalsrapport som antyder möjliga prishöjningar.

På andra sidan skalan hittar vi danska DSV. Logistikbolaget föll i linje med marknaden utan att vara kopplat till några bolagsspecifika händelser. Förvaltarna kommer att rapportera om nya positioner i slutet av kvartalet.

Läs mer om SKAGEN Global i månadsrapporten.

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst föll tillbaka i augusti, men inte lika mycket som sitt jämförelseindex. Fonden slutade månaden på -0,6 procent medan index slutade på -1,7 procent. Under de senaste fem åren har SKAGEN Vekst gett en årlig genomsnittlig avkastning på 10,5 procent jämfört med 11,7 procent för fondens jämförelseindex.

Det var det finska skogsbolaget UPM som var bland fondens främsta bidragsgivare, ett framsteg som till stor del beror på att marknaden nu äntligen erkänner bolagets attraktiva position. De producerar olika typer av bränsle i en mycket krävande energimiljö.

Danska Novo Nordisk var bland de sämre bidragsgivarna för månaden, där aktien drabbades av att nylanseringen av ett läkemedel som används vid behandling av fetma sköts upp igen.

Efter att tidigare ha sålt innehaven i ett antal teknikbolag, köpte SKAGEN Vekst in sig i Alphabet – bolaget som står bakom Google. Portföljförvaltarna anser att prissättningen nu ligger på en rimlig nivå, inte minst vad gäller bolagets mer framåtblickande inställning till återköp av egna aktier.

Läs mer om SKAGEN Vekst i månadsrapporten.

Börsen

Alexandra Morris: Tappar marknaden fart?

Aktiemarknaderna runt om i världen satte rekord under det första kvartalet, men det finns ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Första kvartalet: Uppgången fortsatte

Stämningen bland investerarna på utvecklade marknader var hög, i takt med centralbankernas signaler ...

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ...

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up