Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Värdet av att tänka självständigt

Vi lever i en tid där människor har kort uppmärksamhetsspann och påverkas av sociala medier. Då bildar det sig fort en uppfattning utifrån ytlig information och felaktiga data. Förvaltarna i SKAGEN räds inte att gå mot strömmen, även om det tid till annan kan vara obehagligt. Men historien visar oss gång på gång att det lönar sig att tänka annorlunda.

Marknadens kortsynthet

Jag slutar aldrig att förvånas över hur mycket åsikter om samma fakta eller data kan skilja sig. Ta den nuvarande tjurmarknaden, vissa anser att det är ett bevis på att inflationen är besegrad, att relationerna mellan USA och Kina tinar upp, att pandemins överhäng är över; jag ser bara ett mycket smalt rally baserad på sentimentet kring artificiell intelligens (AI) och de bolagen som bäst är positionerade för att utnyttja den – man undrar verkligen över storleken på det kapital som nu förvaltas av AI till AI. Korta uppmärksamhetsspann och sociala medier gynnar denna tunna analys, med expansiva påståenden baserade på smal och vilseledande data som snabbt blir den rådande uppfattningen.

Det är därför det är så viktigt att portföljförvaltarna i SKAGEN ges frihet och stöd att tänka annorlunda och att utmana konsensus eftersom det, särskilt på kort sikt, kan vara obekvämt att ha en ovanlig åsikt. Och ibland märks de obestridliga fördelarna med denna kontrariska investering när människor bryr sig om att titta bort från det omedelbara och det flyktiga och istället fokuserar på det långsiktiga.

Det var glädjande nyligen att se SKAGEN Focus erkänd med ett prestigefyllt Lipper-pris som den bästa globala fonden för små och medelstora bolag under de senaste tre åren både i Storbritannien och Nederländerna. Och tidigare i somras mottog SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki ett fint erkännande av norska Dine Penger som de bästa presterande fonderna de senaste fem åren i sina respektive kategorier. Sanningen är att SKAGEN aldrig har handlat om kortsiktighet; våra relationer och våra investeringshorisonter är långa och det finns inget bättre sätt att förvalta våra egna och våra kunders pengar på än med långsiktiga mandat.

Historia och tradition

Förra veckan deltog jag, tillsammans med en långvarig SKAGEN-kund, i invigningen av Dr. Fiona Hill som rektor vid Durham University. Hon var en av de framstående talarna vid Nyårskonferensen i januari. Universitetet har vuxit mycket sedan jag gick därifrån 1986, men en sak som inte har förändrats är dess rotfästning i historien och traditionen från den berömda historikern Bede. Fiona Hill knöt också an till Durham's akademiska tradition, där gruvarbetare regelbundet fick föreläsningar från universitetet.

Vi på SKAGEN uppskattar också historia och tradition. Vi tar vara på det som har gjort oss framgångsrika: fokus på kunderna, transparens och viljan att ta risker. Dessa värden kan ibland sättas på prov, men vi strävar alltid efter att leva upp till dem.

Sommarläsning

För de som söker inspiration kan jag erbjuda några rekommendationer av utmärkta böcker att fylla de korta stunder under sommarledigheten när familjen tillåter lite egentid:

Chip Wars av Chris Miller – detta är en episk berättelse om den pågående striden om att säkra vad som kanske är världens mest kritiska teknologiska resurs; kort sagt, en icke-fiktiv thriller. SKAGEN har djupa kopplingar till denna sektor med våra investeringar under många år i bland annat Samsung. Att förstå de strider som omger tekniken är ibland lika viktiga som att förstå den uppenbara potentialen av den.

The Three Body Problem av Liu Cixin – jag läser normalt inte science fiction, men denna trilogi är utmärkt och ger inblick i ett brett spektrum av frågor, inklusive det moderna Kina. Med den kinesiska aktiemarknaden ner över tjugo procent från dess topp i januari 2023, tigger investerare om någon form av stimulans för att vända den nuvarande björnmarknaden. Att försöka förstå Kina är ett livsverk, men denna ibland dystra men i slutändan optimistiska berättelse kan kasta lite ljus. Och om du inte orkar med tre böcker är filmen under produktion för Netflix-prenumeranter.

Trust av Hernan Diaz – denna nya författare har tagit sig in på den litterära scenen med priser i överflöd för sin andra roman som utspelar sig i det finansiella tumultet i 1920-talets Amerika; det ger en lärorik lektion i självbedrägeri.

Då återstår det bara för mig att önska er alla en avkopplande sommar med familj och vänner.

Trevlig sommar!

Börsen

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Alexandra Morris: Detta blir viktigt i 2024

Vad bör man som investerare tänka på -och vad kommer att prägla marknaderna under 2024? Det är ...

Q4: Återhämtningens kvartal

Inflationsbekämpningens år är nu bakom oss, med centralbanker som höjt sina styrräntor i sällan ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up