Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Goda utsikter på tillväxtmarknaderna

Nyårskonferensen 2023 delade den erfarne emerging markets-förvaltaren med sig av möjligheterna på just tillväxtmarknaderna framöver. Efter flera år av pandemi och nedstängningar i många av de mest dynamiska aktiemarknaderna globalt, inte minst i Kina, är utsikterna på dessa marknader nu ljusare än på mycket länge. Denna uppvärderingskrok har investerarna bitit på, med följdeffekten att tillväxtmarknaderna hittills i år levererat bättre avkastning än utvecklade marknader, mätt mot respektive index.

Vad är egentligen nytt?

Har tillväxtmarknadsbolagen verkligen förbättrats så mycket på kort tid eller finns det andra förklaringar till framstegen? För Fredrik Bjelland är det tydligt att de fundamentala förutsättningarna fortfarande är mycket gynnsamma för tillväxtmarknaderna, men de har varit det länge. Det nya nu är att historien, eller narrativet om man så vill, har vänt.

- Det är synen på framtiden, inte vad som faktiskt ligger framför oss, som avgör priset på bolagen. Under de senaste 12 månaderna har vi successivt sett hur narrativet kring tillväxtmarknader har förändrats, sa Fredrik i sitt anförande på Nyårskonferensen.

Stora rabatter på tillväxtmarknaderna

Historiskt sett har värderingen av bolag på tillväxtmarknader varit lägre än framför allt amerikanska bolag. Men under perioden 2001 till 2010 var det tvärtom. Investerarna letade efter en fristad efter IT-bubblan och finanskrisen, och man vände då blicken mot tillväxtmarknaderna. Sedan dess har aptiten på tillväxtmarknader minskat och amerikanska teknik- och tillväxtbolag varit på topp fram till förra året.

- Värderingen och narrativet är på väg att återgå till nivån i början av 2000-talet. Men tillväxtmarknadsindexet handlas fortfarande till 60 procents rabatt jämfört med den amerikanska aktiemarknaden, sa Fredrik på konferensen.

Han citerade investeringslegendaren Charlie Mungers visdomsord för var man ska leta efter de bästa investeringarna: «Jag har en enkel regel för fiske. Man måste fiska där det finns fisk. Man måste fiska där de bra affärerna finns, så enkelt är det.»

- Letar man efter fynd måste man leta där priserna är låga och där värderingarna kan förändras till det bättre. Just nu finns det ett överflöd av sådana möjligheter på tillväxtmarknaderna. Den enda haken är att man måste våga vara konträr för att fiska där, sa Fredrik Bjelland på Nyårskonferensen.

Se hela dragningen av Fredrik Bjelland på Nyårskonferensen här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up