Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

"Värderingarna kan liknas vid rysk roulette"

Om jag antingen erbjöd dig 10 dollar för att slå en sexa med tärning eller 10 miljoner dollar för att undvika kulan i rysk roulette – vad skulle du välja? Tärningspelet naturligtvis! För även om vinsterna är häpnadsväckande mycket större i rysk roulette så är insatserna på samma sätt omöjliga – du riskerar att betala med ditt liv.

Att göra rätt val handlar om kunskap och erfarenhet. Om du inte känner till reglerna för rysk roulette och bara ser de första fem personerna skicka pistolen vidare och lämna "spelet" med 10 miljoner dollar var, medan motsvarande antal vinnare i tärningspelet lämnar bordet med ynka 10 dollar, är det troligt att du skulle satsa på rysk roulette.

Läs också Fredrik Bjellands kommentar: Är värde på väg tillbaka?

Men. Är man bekant med spelet kommer förmodligen få människor– oavsett den potentiella vinsten – att välja rysk roulette. Om fem spelare redan har haft tur kastar de flesta sannolikt hellre tärningen och nöjer sig med 10 dollar. Här är sannolikheten för att slå en sexa oförändrad, oavsett vad den tidigare spelaren slog. I rysk roulette å andra sidan, ändras oddsen när fler och fler spelare snurrar kammaren. Du kanske inte märker det först, men ju fler gånger någon pressar ner avtryckaren, desto större är risken att bli träffad av kulan.

På liknande sätt kan man prata om aktievärderingar just nu.

Särskilt värderingarna av de stora tech-aktierna har stigit till otroliga höjder under det senaste decenniet. Och eftersom marknanden är dyrare än någonsin kommer den avkastning man kan förvänta sig i framtiden sannolikt också bli lägre. Åtminstone om vi som värdeinvesterare tar utgångspunkt i att investeringar handlar om att utnyttja skillnanden mellan pris och värde som drivs av investerarnas beteende. Priset är nu så högt att det är svårt att föreställa sig att det finns fler bra bollar – "fat pitches" – i spel denna gång, och då kan det vara smartare att avstå.

Läs också: Tillväxt- eller värdeaktier?

Det är omöjligt att förutspå var i revolvertrumman marknaden befinner sig just nu. Men jag vet att:

  1.  Tillväxtaktier – värdeinvesteringars motpol – har haft momentum väldigt länge, och bågen för hur länge denna strategi kan fortsätta att ge tillfredställande meravkastning är hårt spänd.
  2. Människor begår misstag – även vid den absolut sämsta tidpunkten – och om aktiekursen trycks upp för långt, såsom fram till IT-kraschen för 20 år sedan, så rasar priset i motsatt rikning innan det rätar ut sig igen och når jämvikt.

Runt millennieskiftet var stjärninvesteraren och filantropen Stanley Druckenmiller den figurativa sjätte spelaren i en omgång rysk roulette.

Det är nämligen när du glömmer bort logiken, blundar för all din grundläggande kunskap och ser andra lyckas medan du själv står på sidlinjen, som rädsla och irrationalitet tar över – och man begår misstag.

I början av 2000 sålde han med nästintill perfekt timing alla sina tech-aktier (med 104x vinst, värt att nämna). Han kände att det var dags att lämna IT-aktierna och vänta på nästa bra boll. Men under våren såg han hur kollegor fortfarande tjänade tre procent om dagen på sina teknologiaktier, som bara steg och steg. Han blev galen, och även om allt inom honom skrek att det var dumt – att han skulle avstå – tog ändå rädslan att missa en bra affär över. Han köpte därför tech-aktier för sex miljarder dollar precis då marknaden nådde sin topp och dotcom-bubblan sprack. Han förlorade tre miljarder dollar. Men, som han sedan sa i ett berömt tal 2015 (som senare refereras till i boken "Big Mistakes: The Best Investors and Their Worst Investments" av Michael Batnick):

"Vad har jag lärt mig? Jag har inte lärt mig någonting alls. Jag visste redan att jag inte borde ha gjort det [investerat i tech-aktier vid den tidpunkten]. Jag var ett känslomässigt vrak och jag kunde inte låta bli. Så kanske har jag lärt mig att inte göra så igen. Med det visste jag redan."

Det är nämligen när du glömmer bort logiken, blundar för all din grundläggande kunskap och ser andra lyckas medan du själv står på sidlinjen, som rädsla och irrationalitet tar över – och man begår misstag.

Rysk roulette är den absoluta motsatsen till att vänta på en bra boll. Både i baseboll och på aktiemarknaden talas det om att vänta på "the fat pitch". I baseboll har du tre chanser – tre bollar – och därmed en psykologisk tendens att slå för tidigt av rädsla för att ta slut på försök istället för att vänta tålmodigt på den bra bollen. När du investerar har du oändligt med chanser, men det finns många exempel på erfarna investerare som – även om allt inom dem skriker att de inte borde – hoppat på en aktie sekunder före kraschen. Druckenmiller är bara ett exempel.

För det är när jag går emot min egen grundläggande filosofi och övertygelse, som risken för att göra fel ökar mest. Ibland har jag tur, men även i samma mån otur trots att jag gör det som är rätt. I det långa loppet tvivlar jag inte alls på att anledningen till att våra kunder betalar oss för att ta risker är för att de är medvetna om att detta är riktigt, riktigt svårt. 

Se intervjun med Fredrik Bjelland i DI tv där han liknar dagens aktievärderingar vid att spela rysk roulette

 

Aktiv förvaltning

SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiv förvaltning

Oktober: Räntor och inflation igen

Det var inflation och räntenivåer som skrämde investerarna i oktober och skickade globala aktier ...

Vitescolyft för SKAGEN Focus

Aktieägarna i den tyska fordonsleverantören Vitesco har mottagit ett attraktivt bud på sina aktier. ...

-Vi är tillbaka!

Aktieplockare och värdeaktier kan gå ljusare tider till mötes, säger investeringsdirektören ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up